Innenriks

Politiraid mot Advokathuset Liljedahl

Økokrim etterforsker nå mosseadvokat Halstein Sjølie for grovt underslag. – Det dreier seg om et betydelig beløp, sier politiadvokat Åsne Hana Torgersen. Onsdag slo de til mot hans tidligere virksomhet.

Bilde 1 av 2

Onsdag gjennomførte Økokrim et politiraid på Advokathuset Liljedahl i Moss, nærmere bestemt hos advokat Halstein Sjølie.

– Bakgrunnen er at vi har mottat en anmeldelse fra Finanstilsynet. Derfor har vi valgt å åpne en etterforskning. Det førte til at vi hadde en aksjon i Moss, forteller politiadvokat Åsne Hana Torgersen i Økokrim.

Etterforsker hotelloppkjøp

Som Dagsavisen Moss Dagblad tidligere har skrevet, har Finanstilsynet vedtatt at Sjølies eiendomsmeglingsoppdrag skal avvikles. Han ble også satt under forvaltning av Tilsynsrådet for advokatvirksomhet. Bakgrunnen var en rekke hotelloppkjøp.

Kort tid etter fortalte Sjølie at han har sluttet som advokat.

– Jeg har gjort noen dumme feil som gjør at jeg har måttet benytte min ansvarsforsikring for å få avsluttet de siste sakene, sa han da saken ble kjent.

LES OGSÅ: Advokatkollega til Sjølie mottok brev fra fornærmet: – Jeg oppfatter dette som trusler (DA+)

– Dreier seg om et betydelig beløp

Politiadvokat Torgersen bekrefter at de etterforsker Sjølie for grovt underslag.

– Jeg ønsker ikke å kommentere detaljer, utover at det er grovt og dreier seg om et betydelig beløp, sier hun.

Under onsdagens politiraid på Advokathuset Liljedahl, hvor Sjølie inntil nylig har hatt sin virksomhet, ble det gjort en rekke beslag.

– Vi har sikret en del bevis, både i form av dokumenter og elektroniske beslag. Vi har også tatt noen avhør, sier Torgersen.

495 kroner på klientkontoen

I Finanstilsynets vedtak står det at Halstein Sjølie sendte kopi av en kontoutskrift som dokumentasjon på at det var penger nok på hans klientkonto for å dekke det som var utestående til pantehaveren i hotelleiendommen.

Kontoutskriften viste 15 millioner kroner, mens det i virkeligheten kun var 177.000 kroner på klientkontoen per 12. juli i år.

Da klientkontoen ble sjekket på nytt 17. september 2019, var kontoen nesten tom for penger; 495,42 kroner sto da igjen.

LES OGSÅ: Har jobbet med Halstein Sjølie i 23 år: – Dette kom som lyn fra klar himmel (DA+)

---

Dette er saken

  • ▪ Advokat Halstein Sjølie fra Moss er satt under forvaltning av Tilsynsrådet for advokatvirksomhet.
  • ▪ Finanstilsynet har vedtatt at alle hans eiendomsmeglingsoppdrag skal avvikles.
  • ▪ 15 millioner kroner er forsvunnet fra Halstein Sjølies klientkonto.
  • ▪ Halstein Sjølie har kjøpt fire hoteller av Ola Moe.
  • ▪ Ett av dem, Morgedal hotell, ble begjært konkurs i høst, og begjæringen var til behandling i Vest Telemark tingrett 19. september i år. Da fikk Halstein Sjølie en betalingsutsettelse, mot at han betaler inn 50.000 kroner hver 14. dag, inntil gjelden på 481.493 kroner er nedbetalt. Saksøker er Skatteetaten.
  • ▪ Halstein Sjølie er betraktet som en samfunnssstøtte i Moss. I 1993-1997 var han vararepresentant på Stortinget for KrF. Ved forrige lokalvalg stilte han for Høyre. Sjølie er også styreleder i Østfoldmuseene, og er profilert innen eiendomsbransjen i Moss.

---

Mer fra Dagsavisen