Innenriks

Venstre vil forhandle videre om bompenger – Frp står fortsatt bom fast

Venstre-leder Trine Skei Grande avviser Frps forhandlingsnekt i bompengesaken og sier partiene sammen må «prøve å finne noen løsninger».

– Hun er hjertelig velkommen tilbake, sier Grande i en uttalelse gjengitt av NTB adressert til Frp-leder Siv Jensen, som onsdag ettermiddag tok med seg sin lille nevø på tur i marka.

Grande fikk onsdag partiets støtte i en rekke nye utspill og inviterer på nytt til forhandlinger – til tross for Jensens klare og gjentatte avvisning. Venstre-lederen var onsdag ettermiddag i Halden i forbindelse med lagpresentasjonen før starten av sykkelrittet Ladies Tour of Norway, skriver NTB.

– Vi kan ikke gå inn i dette med absolutter med hverandre. Vi må gå inn og prøve å finne noen løsninger. Det håper jeg Frp gjør også, sier hun til NTB.

Grande bekrefter at hun ikke har snakket med Frp-leder Siv Jensen onsdag, men vil ikke si noe om når de sist snakket sammen.

Ny skisse

Venstre mener regjeringsforhandlingene om bompenger ikke er avsluttet og ønsker å fortsette samtalene med de andre partiene. Det ble klart etter at stortingsgruppa hadde vært samlet i tre timer langt møte onsdag ettermiddag.

Partiet vil ikke godta skissen som Frps landsstyre stilte seg bak i helgen.

–  Vi har gått gjennom med rød penn og gule streker og laget en ny skisse som Trine har med seg tilbake og skal diskutere med de andre partilederne. Så håper jeg at det kan gi fortgang i samtalene, sa finanspolitisk talsperson Abid Raja til Dagbladet etter møtet.

Han gir skissen Frp har godtatt terningkast én.

Les også:Erna Solberg reiser hjem fra Island for å forsøke å løse bompengekrise

Venstre vil nå gi en tilbakemelding til de tre andre regjeringspartnerne om hva partiet mener må endres i løsningsskissen som ble lagt på bordet i helgen.

– Jeg kan forsikre alle om at vårt tilbakespill vil være bra for klimaet, luftproblematikken og trafikkproblematikken, sa parlamentarisk leder Terje Breivik etter onsdagens diskusjoner.

Stortingsrepresentant Guri Melby sier Venstre er åpen for å redusere bompengetrykket, slik Frp ønsker, men på ett vilkår:

– Vi må være helt trygge på at vi ikke få mer biltrafikk. Det er helt avgjørende for oss, sier hun til NTB.

Les også: Elendige tall for Frp i ny måling

Frp: Ferdig med å forhandle

Frp-leder Siv Jensen sier hun fortsatt anser seg ferdig forhandlet.

– Det er vanskelig å kommentere på et innhold vi ikke kjenner, men Venstre har hatt to måneder på seg til å legge sine ting i bordet. Vi anser oss fortsatt ferdige med forhandlingene, sier Siv Jensen til NTB.

Men KrFs Kjell Ingolf Ropstad er klar til å sette seg ved forhandlingsbordet.

Les også kommentar: Stirrekonkurranse i regjering

KrF rykker ut av bibelbeltet

Ropstad avbrøt onsdag sin valgkampturné på Sørlandet for å komme tilbake til Oslo, der bompengestriden raser.

Det er statsminister Erna Solberg som har bedt Ropstad om å komme tilbake til Oslo, opplyser han til NRK.

Ropstad bekrefter selv overfor NTB at han onsdag ettermiddag setter kursen mot hovedstaden. Han satt i 15.40-tiden om bord på et fly på Kjevik i Kristiansand, klar til å ta av i retning Oslo.

– Jeg kommuniserer fortløpende med mine partifeller. Men denne prosessen skal ikke trekke ut i tid på grunn av oss. Vi skal bidra til at vi får en løsning på denne saken. En løsning som er bra for miljøet og sikrer utbygging av kollektivtrafikk som bybanen i Bergen og som samtidig senker bompengebelastningen, som er vel høy enkelte steder, sier Ropstad til NTB.

Nyeste fra Dagsavisen.no: