Innenriks

Tidligere SV-leder Erik Solheim har meldt seg inn i MDG

Tror De Grønne kan bli Norges nye folkeparti. Det melder VG.

– Klima blir den viktigste saken vår generasjon vil bli målt på. Blant unge i Norge er kampen for et bedre miljø, avgjørende. Jeg opplever at Miljøpartiet De Grønne kan lede an i å gripe den utfordringen: Jeg tror MDG kan være med å skape en bred grønn folkebevegelse à la det arbeiderbevegelsen var i det forrige århundre, sier Solheim til VG.

Solheim var SV-leder i ti år fra 1987 til 1997 og utviklings- og miljøvernminister i Jens Stoltenbergs andre regjering fra 2005 til 2012.

Lysbakken: Lykke til!

MDGs talsperson Arild Hermstad sier til VG at de er godt fornøyd med å få Solheim med på laget.

– Jeg håper han kan bli en verdifull rådgiver for oss, sier Hermstad til avisen.

SV-leder Audun Lysbakken ønsker Solheim lykke til videre.

– Jeg vil takke Erik for innsatsen han gjennom mange år la ned i SV. Når han har funnet ut at han er mer enig med et annet parti er det naturlig å gå dit. Jeg ønsker ham lykke til i MDG, et parti vi kan samarbeide med om mye. Vi deler engasjementet mot klimakrisen, som vi i SV er overbevist om at bare kan løses sammen med en politikk for sosial rettferdighet, sier Lysbakken i skriftlig kommentar til Dagsavisen.

Ga råd forrige lokalvalg

Allerede under lokalvalgkampen i 2015 var det tydelig at Solheim hadde sympatier for De Grønne.

Da skrev Dagsavisen at Solheim ga partiet råd om hvordan de skulle vinne valget.

– De grønne har nå trolig like mye entusiasme som alle de andre partiene til sammen. Men det er et nytt parti med begrenset erfaring. De har derfor bedt meg å dele erfaringer fra valgkamper i Norge og utlandet, sa Solheim til Dagsavisen den gangen.

Mot flyskam

Solheim sier til VG at han ønsker å bidra til at MDG blir mer næringslivsorientert.

– De 15 viktigste lederne i næringslivet er mer grønne enn de 15 mest sentrale politikerne i Norge. De tenker langsiktig, er opptatt av miljøet og ser for seg at de skal skape mange jobber i fremtiden. Jeg ønsker å bidra til å bygge bro til norsk næringsliv, sier Solheim.

Inntil nylig var Solheim sjef for FNs miljøprogram, en jobb som krevde en del farting. I et intervju i fjor sommer hos flysmart24.no uttalte Solheim at han ikke syntes nordmenn skulle ha dårlig samvittighet for å fly.

– Jeg tror jeg kan konkurrere med de fleste nordmenn om å ha flydd flest flyselskaper i verden, sa Solheim i samme intervju.

Blant dem som reagerte på intervjiet var nettopp nasjonal talsperson i MDG, Arild Hermstad.

– Det er uheldig at lederen for FNs miljøprogram kommer med en fallitterklæring overfor den sterkt voksende flytrafikken, som gir enorme utslipp. Vi trenger politiske virkemidler for å få ned utslippene, og da må vi skape forståelse for strengere politikk hos vanlige folk. I så måte bidrar Solheims utspill i feil retning, sa Hermstad til E24.