Innenriks

Oljeminister Kjell-Børge Freiberg utfordrer LO-leder Hans-Christian Gabrielsen om MDG-omfavnelse

Frp-statsråden vil vite om LO nasjonalt også vil anbefale medlemmene sine å stemme Miljøpartiet De Grønne.

Mandag skrev FriFagbevegelse at LO i Oslo for første gang inkluderer Miljøpartiet De Grønne i sin anbefaling til medlemmene om hvem de bør stemme.

I år anbefaler LO i Oslo sine medlemmer å stemme enten Arbeiderpartiet, SV, Rødt, Senterpartiet, eller MDG ved kommunevalget.

– Vi er veldig fornøyde med helheten i politikken som har vært ført av byrådet, i samarbeid med Rødt, sier LO i Oslo-leder Ingunn Gjerstad til FriFagbevegelse.

Det fikk olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg til å reagere. 

Les også:Solid rødgrønt overtak på ny måling

–  Oppsiktsvekkende

Han krever nå en avklaring fra LO-sjefen selv om hva Norges største arbeidstakerforeningen mener om MDG.

–  Er det så oppsiktsvekkende at LO i Oslo vil at det rødgrønne byrådet gjenvelges?

–  Nei, det er ikke det som er det oppsiktsvekkende, men at LO ser på MDG som et naturlig styringsalternativ. Det er spesielt interessant i Oslo, der minst 17.000 er tilknyttet petroleumsindustrien. LO anbefaler altså å stemme på de som har den tydeligste stemmen mot disse arbeidsplassene, sier Freiberg til Dagsavisen.

–  Jeg vil gjerne vite hva Hans-Christian Gabrielsen mener om dette. Støtter LO nasjonalt anbefalingen er det et oppsiktsvekkende taktskifte, mener Frp-statsråden.

Det er ingen nye vedtak fra LO sentralt som innebærer en omfavnelse av MDG, men Freiberg vil likevel ha en tydelig avklaring på vegne av de 170.000 som jobber i petroleumsnæringen nasjonalt.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

–  Et paradoks

–  LO i Oslo er ikke uten betydning i den nasjonale debatten. Og når 17.000 i Oslo har jobber tilknyttet petroleumsindustrien, så er det et paradoks at LO anbefaler å stemme på MDG, som er så tydelig som de er i oljepolitikken, legger Frp-statsråden til.

–  Frp samarbeider med Ap i Sandnes. Det betyr vel ikke at Frp nasjonalt ønsker å samarbeide med Jonas Gahr Støre?

–  Nei, men Ap har tross alt en oljepolitikk som er noenlunde på linje med oss. Derfor er det en himmelvid forskjell på det og en LO-omfavnelse av MDG. Sandnes kommune ønsker petroleumsnæringen velkommen i byen. Jeg har ikke registrert samme entusiasme fra MDG i Oslo, tvert imot, sier Freiberg.

Fikk du med deg denne?: Folkeaksjonen Nei til mer bompenger med knallmåling i Oslo – tross internt bråk

Står ved Sp, SV og Ap

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen svarer Dagsavisen skriftlig på statsrådens utspill, og påminner her om atLO-kongressen vedtok for to år siden en uttalelse som sier at landets fagorganiserte er best tjent med et nytt flertall, og en ny regjering ledet av Arbeiderpartiet.

– På det grunnlaget vedtok man å støtte de tre rødgrønne partiene; Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV. Det er det LO mener, sier Gabrielsen.

– Så er dette er et lokalvalg, og dette er et vedtak LO-forbundene i Oslo har gjort lokalt.

– Grønn populisme

Det er helt klart ulike meninger om MDG internt i LO. På andre siden av fjellet sitter Roar Abrahamsen, og leder Fellesforbundets største avdeling. Han vil ikke anbefale noen å stemme MDG.

–  Jeg går for det gode tradisjonelle rødgrønne samarbeidet: Sp, SV og Ap, sier Abrahamsen.

Han begrunner det med at han representerer en fagforening hvor mange er tilknyttet industrien.

–  Hva som går gjennom hodene til de LO i Oslo kan ikke jeg svare for, men jeg opplever ikke at Miljøpartiet De Grønne er et spesielt industrivennlig parti. De er mest opptatt av å kommunisere populisme om det grønne skifte. Hva det grønne skiftet innebærer for industrien kan de ikke svare på, sier fagforeningstoppen.