Innenriks

22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk

Natt til mandag sprayet noen et hakekors på minnesmerket etter 22. juli ved Hotel Klubben i Tønsberg. – Helt forferdelig, sier statsminister Erna Solberg (H).

Tønsberg  20190722.
Minnesmerket etter 22. juli i Tønsberg ble natt til mandag utsatt for vandalisme. Noen har sprayet et hakekors på minnesteinen som står ved Hotel Klubben.
Foto: Benedicte Jacobsen Hamnes / Tønsberg Blad / NTB scanpix

Mandag er det åtte år siden Norge ble rammet av terroren i Regjeringskvartalet og på Utøya. I Tønsberg er det planlagt en markering ved minnesmerket som står ved Hotel Klubben, men i løpet av natten har noen tagget et hakekors midt på minnesteinen, skriver Tønsbergs Blad.

Tønsberg kommune Bydrift opplyser til avisen litt over klokken 7 mandag morgen at de har fått vasket bort det meste, og at alt vil være borte til markeringen.

Les også: «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»

Det var forbipasserende på vei til jobb som oppdaget hakekorset og meldte fra til kommunen.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at hun mener at hærverket er ille.

– Det er helt forferdelig. Det er vanskelig å la være å tenke at dette er noen som har et politisk motiv, og som på en eller måte er fristet av dette tankegodset, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Er det bare pøbelstreker er det ekstremt ufølsomt å gjøre det på en dag som i dag, som bidrar til å gjøre det enda vondere for alle de som har opplevd 22. juli, fortsetter Solberg.

– Denne motbydelige handlingen viser hvor viktig det er at vi fortsetter å markere 22. juli, og at vi hver dag står opp for demokrati og bekjemper alle former for ekstremisme, skriver kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner på Twitter.

Politiet har foreløpig ikke noen mistenkte, melder NRK. Det er opprettet sak på skadeverket.

Les også: Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale