Innenriks

Stor økning i bruk av reseptbelagt skabbmedisin

Det siste året har det vært stor økning i salg av reseptbelagt skabbmedisin. Legemiddelverket vil finne ut om skabben er blitt resistent mot tradisjonell salve.

I fjor ble det solgt i overkant av 1.700 pakker med den reseptbelagte medisinen, mens salgstallene har passert 4.000 allerede første halvår i år, melder NRK.

– Hvis det er en økende resistens mot de gamle legemidlene vi har brukt mot skabb, så er det en uheldig utvikling, men vi vet ikke nok. Vi har bare sett at det er en eksplosiv økning i salg av reseptbelagte tabletter, sier Legemiddelverkets fagdirektør Steinar Madsen til NRK.

Skabb smitter gjennom hudkontakt. Sykdommen skyldes en skabbmidd som graver ganger i huden og legger egg. Typiske symptomer er plutselig plagsom kløe, som oppleves mest intens om natten.

– Det synes å ha vært en god del barn, yngre folk og folk i institusjoner som bor veldig tett sammen, som smittes. Og vi må også si at skabb kan være seksuelt overført ved naken hud mot naken hud. Det er en overføringsmulighet, sier Ørjan Olsvik, professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø

Nyeste fra Dagsavisen.no: