Innenriks

Klimademonstranter avbrøt stortingsmøte

En klimademonstrant som ropte ut sitt budskap til representantene fra galleriet på Stortinget, sørget for at onsdagens debatt måtte avbrytes i flere minutter.

Det var demonstranter fra gruppen Extinction Rebellion som sto bak protestaksjonen.

– Stille! sa Eva Kristin Hansen (Ap) fra Stortingets presidentskap mens hun gjentatte ganger klubbet for å få ro i salen.

Det ble det ikke, fordi demonstrantene nektet å etterkomme kravet om å forholde seg rolig.

Et opptak på Stortingets nett-TV viser hvordan aktivist Dag Kolstø leser sin appell fra et ark, mens han blir filmet av en annen person på galleriet. En vakt forsøker å dra ham bort fra galleriet, men han stritter imot.

Hansen forsøkte å lede stortingsmøtet videre, men ble kraftig forstyrret av demonstrantens roping. Etter å ha gitt ordet til Ingrid Heggø (Ap), besluttet Hansen til slutt å avbryte møtet.

– Vi tar en pause fram til galleriet er tømt. Det anses vedtatt, sa hun.

Opprørsgruppe

Pål Munch, som er sikkerhetsansvarlig på Stortinget, bekrefter at onsdagens møte ble avbrutt av en person.

– I Stortingets adgangsreglement er det opplyst om at det skal være ro på galleriet. Personen ble først bedt om å være stille. Han etterkom ikke kravet og ble derfor ført bort fra publikumsgalleriet, sier han til NTB.

Extinction Rebellion beskriver seg selv som en opprørsgruppe som benytter ikkevoldelig sivil ulydighet for å tvinge styresmaktene til å erkjenne alvoret og ta de beslutninger som er nødvendige for å motvirke klima- og miljøkrisene verden står overfor.

Den startet i Storbritannia og har markert seg med flere demonstrasjoner i landets hovedstad.

Flere aksjoner

Organisasjonen sto også bak en aksjon i Bergen onsdag. Flere demonstranter deltok i demonstrasjonen, som var rettet mot utslipp fra cruiseskip, skriver Bergens Tidende.

I mai limte ti demonstranter fra organisasjonen seg fast ved Norges Bank i Oslo. Demonstrantene krevde at oljefondet trekker seg ut av kullvirksomhet.

25 kulturpersoner og akademikere sluttet seg i mars til Extinction Rebellion Norge sin opprørserklæring gjennom en kronikk i Aftenposten.

Mer fra Dagsavisen