Innenriks

Surfeprotest i Oslo – ber Equinor la oljen ligge i Australbukta

Mange surfere padlet søndag ut i havnebassenget utenfor operaen i Oslo for å protestere mot Equinors oljeletingsplaner i Australbukta i Australia.

NTB - Siri Sønstelie

Etter at tilsvarende protester lenge har vært å se utenfor strender i Australia, hvor tusenvis av surfere har vist sin motstand, kom surfeprotestene søndag til Norge.

I våtdrakter og med kajakker eller surfebrett under armen, kastet surfere seg ut i den friske sjøen, for å sette søkelyset på og gjøre det norske folk klar over Equinors planer i The Great Australian Bight, Australbukta.

Bukta, som er rundt 46.000 kvadratkilometer stor og noe under 120 mil bred fra de to ytterpunktene, er kjent for sitt unike og sårbarer naturmangfold.

Mot folkets vilje

I juni 2017 ble Equinor operatør for og heleier av to letelisenser i Australbukta. Ved årsskiftet 2020/2021 skal boringen etter olje og gass starte, men først må de få godkjent miljøplanen sin av det australske petroleumstilsynet NOPSEMA.

Miljøorganisasjoner i begge land, deriblant The Great Australian Bight Alliance og Greenpeace, samlet troppene i Oslo for å vise hva de mener om saken. Budskapet var tydelig: la oljen ligge «down under»

– Forlaget til Equinor om oljeleting i The Great Australian Bight er noe det australske folk har kjempet mot i flere år. BP og Chevron har trukket seg ut, og har lyttet til befolkningen. Vi er her for å gjøre nordmenn oppmerksomme, og for å la dem vite at deres eget selskap Equinor gjør noe som er imot det australske folks vilje, sier Peter Owen i miljøorganisasjonen The Wilderness Society, som håper Equinor trekker seg ut, til NTB.

Krever handling

Leder i Greenpeace, Frode Pleym, mener Equinors planer er en tapssak, ettersom motstanden er så stor. Han er tydelig på at miljøorganisasjonene nå krever handling.

– Det den norske stat og Equinor gjør er stikk i strid med det ungdom vil gjennom skolestreikene, og det handler også om at det er imot klimamålene i Parisavtalen. Da kan vi ikke lete etter mer, for da når vi ikke målene, sier Pleym.

– Kravet er handling, det handler om å trekke seg ut av Australbukta. Det er ikke å gjøre en miljøkonsekvensvurdering for å endre noen bokstaver, påpeker han.

Kan true framtida

I en epost til NTB har pressetalsperson Erik Haaland i Equinor tidligere skrevet at selskapet har merket at det er stort engasjement for saken.

– Vi ser at det er ulike synspunkter i denne saken, både for og imot. Det har vært stort engasjement, og vi merker oss at det arrangeres protester. Samtidig ser vi at for den sørlige delen av Australia kan et positivt resultat av oljeleting bli et viktig økonomisk bidrag som gir større bredde i økonomien, skriver Haaland.

Flere arbeidsplasser og de generelle samfunnsøkonomiske fordelene et slik prosjekt kan bidra til, har gjort at mange lokalsamfunn i Australia ønsker oljeplanene velkomne.

Peter Owen i Wilderness Society mener de økonomiske fordelene ikke veier opp for konsekvensene.

– Det kan sikkert skape arbeidsplasser, men det truer også flere hundre arbeidsplasser i viktige næringer som fiskeri og turisme. Og uansett hvor mange arbeidsplasser det kan skape, er det ikke holdbart så lenge det truer vår framtid på jorden, og Australbuktas rike naturmangfold, sier han.

Mer fra Dagsavisen