Innenriks

Politiet vil etterforske cruisehavari, ni fortsatt på sykehus

Statens havarikommisjon og politiet gikk mandag om bord i Viking Sky for å starte undersøkelser av havaristen. Ni av passasjerene er fortsatt på sykehus.

Av Dag Kjørholt

Snart to døgn etter at skipet fikk motorhavari på Hustadvika i Fræna kommune sørvest for Kristiansund, var ni av de 915 passasjerene som var om bord, fortsatt innlagt på sykehus. En av dem, en kvinne i 90-årene, er innlagt på Kristiansund sykehus med en alvorlig bruddskade. Tilstanden hennes var mandag stabil, får NTB opplyst ved Helse Møre og Romsdal.

I alt 28 personer har fått behandling ved sykehusene i Molde og Kristiansund.

Politiet i Møre og Romsdal har opprettet en undersøkelsessak.

– Vi har ingen mistanke om at det er begått en straffbar handling. Men straffeprosessloven hjemler en etterforskning når det er snakk om ulykker. Her var det et stort skadepotensial. Derfor har vi valgt å se på dette, sier politiinspektør Yngve Skovly i Møre og Romsdal politidistrikt.

De vil avhøre sentrale personer på skipet og vil ha eksperter om bord for å finne ut av hvorfor den fikk motorsvikt.

– Offiserene er helt sentrale og kanskje de ansvarlige nede i maskinrommet, sier politiinspektøren til NTB og legger til at de også vil snakke med losene som var om bord.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Blir holdt igjen om bord

De vil avhøre sentrale personer på skipet og vil ha eksperter om bord for å finne ut av hvorfor det fikk motorsvikt.

– Offiserene er helt sentrale og kanskje de ansvarlige nede i maskinrommet, sier politiinspektøren til NTB og legger til at de også vil snakke med losene som var om bord.

Pressetalsmann Marius Steen i Wilhelmsen Ship Management sier til Bergens Tidende at de 72 besetningsmedlemmene selskapet har om bord, blir holdt stand by. De har ansvaret for alle mannskaper fra broen til maskinrommet. Unntaket er de som jobber i restaurant-, hotell- og forpleiningsavdelingene.

– Vi har selv ekspertise om bord som undersøker hva som har gått galt i motorrommet. Mannskapene vil bistå politiet og havarikommisjonen når de kommer i gang, sier Steen.

Havarikommisjon

Sjøfartsavdelingen i Statens Havarikommisjon var mandag på plass i Molde for å finne ut hva som gikk galt da Viking Sky fikk motorstans.

– Sjøloven sier i utgangspunktet at vi først skal gjøre undersøkelser dersom et fartøy har gått ned eller der mennesker omkommer, men terskelen er lavere når det dreier seg om passasjerskip. Den høye risikoen skip, passasjerer og mannskap var utsatt for, gjorde at vi besluttet å starte undersøkelser, sier avdelingsdirektør Dag Sverre Liseth i Havarikommisjonen til Bergens Tidende.

Liseth sier at den amerikanske havarikommisjonen (NTSB) har meldt seg for å være med på undersøkelsene.

– Det var et stort antall amerikanere om bord. Det er slik at berørte land har anledning til å delta i arbeidet, når man har hatt statsborgere om bord i fartøyet som er utsatt for en ulykke, sier han.

Går gjennom lydopptak

Cruiseskipet hadde passasjerer fra mange land, og flere stater kan komme til å melde inn interesse for å delta i arbeidet.

– Vi drar til Molde med tre personer i dag. Vi skal samle sammen alt som finnes av elektronisk informasjon fra skipet. På broen finnes en voyage data recorder (VDR) som vil gi oss innblikk i hva som skjedde der, sier avdelingsdirektør Liseth.

Kommisjonen vil også gjennomgå annen lydinformasjon fra skipet, blant annet fra motorrommet.

– Her er det for eksempel en hel del alarmer og logger som skal gjennomgås. Vi vil samarbeide med politiet om undersøkelsene. For vår del blir dette standard gjennomgang etterfulgt av full rapport om hendelsen, sier Liseth.

Mandag kveld skulle Fræna kommune holde en pressekonferanse om hendelsen i kommunehuset i Elnesvågen.

Les også: Viking Sky: Kapteinen fulgte råd fra losene

Nyeste fra Dagsavisen.no: