Innenriks

Carl I Hagen: – Jeg tenker akkurat det samme som før

Ingen selvkritikk fra Frp, tross knallharde angrep mot Black Box-teatret.

Mange Frp-topper raste mot Black Box-teatret etter vandalisme og trusler mot justisminister Tor Mikkel Waras bolig. Nå har det vist seg at justisministerens samboer sto bak i hvert fall ett av «angrepene».

For tre dager siden gikk Frp-topp Carl I. Hagen knallhardt ut mot skuespillet «Ways of Seeing», Black Box-teateret og Oslopolitiet. I dag ble det kjent at PST mener Waras samboer selv sto bak minst ett av angrepene på deres bolig.

Men i Carl I. Hagen tar ingen selvkritikk.

– Jeg tenker akkurat det samme som før. Det har jo ikke skjedd noe nytt i den saken, sier Hagen til Dagsavisen.

– Selv om det er samboeren til Wara som har gjort tingene, så har jo ikke det med anmeldelsen hennes av Black Box-forestillingen å gjøre, sier han i dag.

Carl I Hagen mener teateret står for hatkriminalitet.

– Det å gå rundt og filme boligene til justisministeren, Christian Tybring-Gjedde og redaktør Helge Lurås, og i tekst insinuere at de bygger opp rasistiske nettverk, det er i seg selv for meg hatkriminalitet, sier han.

– I sosiale medier har flere sammenliknet denne hendelsen med ditt Mustafa-brev, hva tenker du om det?

– Det er mange tåpeligheter i sosiale medier.

Hardt ut mot teateret

Også tidligere har mange Frp-ere gått svært hardt ut mot Black Box-teateret og forestillingen Ways of Seeing.

Før jul foreslo Oslo Frp å kutte all støtte til teateret i Oslos kommunebudsjett.

Peter N. Myhre sa til Dagsavisen at «Det er ikke noen grunn til å bruke folks skattepenger på et teater som driver kurs i trakassering av statsråder. Det Black Box har gjort, har ført til en handling som politiet ser alvorlig på».

Han sa også  «Det er gjennomført et angrep på boligen til en norsk statsråd, og det er inspirert av Black Box Teaters aktivitet.», og «Jeg er skuffet over at ingen andre stemte for å stoppe støtten til Black Box. Da er det fritt fram for å oppfordre til terror mot norske politikere»

I VG denne uken sa Carl I. Hagen:

«Jeg er rystet over hvor lite opprørte politi, politikere og media er over angrepene på Wara. Hadde det vært justisminister Hadia Tajik som hadde opplevd de samme som Tor Mikkel, ville det vært full oppstandelse og fullt trykk mot Oslo-politiet og PST.» 

På spørsmål om hvorfor han trodde det var så liten "oppstandelse", svarte Hagen: «Det er fordi det er snakk om en justisminister i Frp og ikke en sosialistisk justisminister».

Justisminister Tor Mikkel Wara selv skrev også før jul en kronikk i Aftenposten. «Black Box teater er moralsk konkurs», skrev han. I tillegg omtalte han stykket som konspirasjonsteoretisk. Folkene bak teaterstykket beskrev Wara som følger:

«Dette vitner om mennesker med manglende evne til etisk refleksjon over hva de driver med, og hvilke midler vi bør ønske velkommen i den offentlige debatten.»

Utrygge og redde

Leder i Oslo Frp, Tone Ims Larsen, gikk også hardt ut mot teaterstykket i Dagsavisen:

«Jeg syns Black Box burde bedt om unnskyldning for å ha gjort folk utrygge og redde. Det er trist om Black Box ikke får noen korreks etter dette», sa Larsen.

«Jeg er for ytringsfrihet. Men de som står bak stykket har iakttatt og filmet enkeltpersoner, det er å tråkke over private grenser. I etterkant har enkeltpersoner følt seg redde og utrygge. Dette aspektet er ikke tatt på alvor i debatten», sa hun videre.

Også Fremskrittsparti-topp Sylvi Listhaug har gått hardt ut mot teaterstykket og regissør Pia Maria Voll.

«Hun er ikke noe offer men en produsent av et teaterstykke som kan være grunnen til at Wara og familien hans utsettes for hærverk, trusselbrev, bilbrann og ikke kan føle seg trygg i sitt eget hjem», skrev Listhaug på sin Facebook-profil.

«Roll og Black Bok (sic.) teater burde be familien Wara om unnskyldning, ikke fremstille seg som et offer», skrev hun videre.

Innlegget ser nå ut til å være slettet.