Innenriks

Giske-støttespiller mener video-saken ikke er viktig

Samme dag som Trond Giske ble innstilt til et toppverv i Trøndelag Ap, kom en bekymringsmelding om Giskes oppførsel overfor en ung kvinne.

Valgkomiteen i Trøndelag Ap skal snart holde et nytt møte om Trond Giske. Der skal de ta en ny vurdering av hvorvidt han bør innstilles som styremedlem. Møtet begynner kl 14 i dag.

Det skjer i kjølvannet av VG i går meldte om en ny bekymringsmelding mot Giske, i forbindelse med en video av ham som holder rundt en ung kvinne på et utested.

Roar Aas i Trondheim Ap antyder i en SMS til Dagsavisen at den siste utviklingen i saken ikke er viktig nok til at han vil kommentere den.

– Har ikke noen kommentar til det. Men takk for tilbudet. Håper neste gang vi snakkes at det er om en viktig politisk sak.

Aas uttalte tidligere denne uka at han mener Giske er en av de dyktigste polikerne Ap har og er en av de som foreslo Giske til nestledervervet. Fylkesordfører i Trøndelag Tore Sandvik (Ap) ga uttrykk for en lignende holdning i en sms til avisa tidligere i uka, da han ble spurt om å kommentere at Giske var foreslått som nestleder i Trøndelag Ap.

– Vil snakke om politikk som berører og beveger velgerne, ikke plaske rundt i Oslopressens andedam, lød Sandviks SMS.

Les også: Ny bekymringsmelding om Trond Giske fra tillitsvalgt

– På overtid at du gir deg i politikken

Kritikere har derimot tatt til orde på sosiale medier. Synnøve Konglevoll, LO-rådgiver og tidligere Ap-politiker, kommenterte på Trond Giskes Facebook-innlegg at hun mener han bør trekke seg.

– Trond: Fra en av dine gamle venner. Det er en tid for alt. Nå er det på overtid at du gir deg i politikken. Det du driver med nå er bare veldig destruktivt, skriver hun i kommentaren.

Hun ønsket ikke å kommentere dette ytterligere da Dagsavisen tok kontakt.

Også varsler Line Oma har tatt til Facebook og gir i et langt innlegg utrykk for hva hun mener om videoen som har dukket opp.

– Videoen viser at Giske, ett år etter at partiet konkluderte med gjentatte brudd på retningslinjer om seksuell trakassering, er ute og omslynger unge jenter. Dette skjer samtidig som valgkomitéen i Trøndelag Ap sier at denne mannen fortjener ny tillit, tillit til å inneha viktige verv i vår organisasjon.

Hun skriver videre at hun mener organisasjonen ikke tar trakassering på alvor.

– Hvem er vi? Likestillingspartiet Arbeiderpartiet eller Paradise hotell?

Les også: Frykter Giske blir beviset på at seksuell trakassering er greit

Motstridende utsagn om videoen

Det var ikke kvinnen selv som sendte bekymringsmeldingen om hendelsen, men nestleder Knut Sandli i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo. Kvinnen i videoen har selv kommentert saken i ulik ordlyd til henholdsvis VG og NRK.

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, sa kvinnen til VG i går.

Noen timer senere ga hun kontrabeskjed til NRK, og avdramatiserte det som hadde skjedd.

– Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, sa hun til NRK.

Varsler Line Oma mener likevel at saken er alvorlig.

– Jeg har sett videoen, og det ser ikke pent ut. [...] Problematisk er det uansett for Arbeiderpartiet at tidligere nestleder i Norges største parti, Trond Giske, feirer nye verv i partiet på byen i gammel gjenkjennelig stil, skriver Oma på Facebook.

Les også: – Trond Giske er en av de dyktigste politikerne vi har

– Viktig å melde ifra

Det var på onsdag, like etter at Giske var innstilt som medlem av styret i Trøndelag Ap, at Knut Sandli sendte en bekymringsmelding på epost til partisekretær Kjersti Stenseng.

Sandli hadde blitt varslet om videoen i lunsjen av en annen tillitsvalgt.

– Jeg syns innholdet i videoen var ekkelt og jeg mener at sånne folk ikke bør inneha tillitsverv, sier Sandli til NTB og legger til at han mente det var hans plikt å si ifra når det fremdeles så ut til at Giske skulle bli nestleder i Trøndelag Arbeiderparti.

Etter tøffe forhandlingsrunder onsdag landet valgkomiteen på å innstille Giske som medlem av styret i fylkeslaget, men ikke som nestleder.

Partisekretær Kjersti Stenseng tok kontakt med Sandli torsdag morgen og skal ha forholdt seg til det formelle og Aps retningslinjer.

– Jeg har fått en epost og blitt gjort oppmerksom på en video. Utover det har jeg nå ingen ytterligere kommentar, skriver Stenseng i en tekstmelding til NTB.

Mer fra Dagsavisen