Innenriks

Stikk i strid med det Erna lovet, eser regjeringen ut

Høyre-leder Erna Solberg lovet i 2013 at dersom hun ble statsminister skulle det bli «færre departementer, og kanskje færre statsråder». Løftet hun ga, har åpenbart gått ut på dato.

Bilde 1 av 2

Da statsminister Erna Solberg (H) presenterte sitt nye mannskap på slottsplassen i dag, var antall statsråder økt til 22.

Det er rekord, og fire flere statsråder enn da Solberg-regjeringen tiltrådte i 2013.

I valgkampen da var Solberg opptatt av den rødgrønne regjeringens 20 statsråder i 18 departementer.

– Jeg ville hatt færre departementer, og kanskje færre statsråder, men flere statsråder i ett departement, sa Solberg i mai 2013 ifølge Dagbladet.

Regjeringen har etter utvidelsen i dag 16 departementer, som i 2013, mens antallet statsråder altså øker.

LES OGSÅ: Bråk allerede før Solberg-regjeringen er presentert: Rekordmange statsråder, homofritak for KrF-Ropstad og trøndermanko

Færre ble flere

Selv om den Solberg-regjeringen som tiltrådte etter valget i 2013 hadde færre departementer, færre statsråder og færre statssekretærer og rådgivere enn den rødgrønne regjeringen, tok det bare et par år før Solbergs mannskap var  jevnstort med mannskapet Jens Stoltenberg (Ap) mønstret.

– Vi har jo redusert antallet departementer. Jeg sa også at det er fullt mulig å ha flere statsråder i ett departement, sa statsministeren til Aftenposten i 2015.

På spørsmål om hvorfor det var nødvendig å øke antallet statssekretærer og rådgivere, svarte Solberg med å skylde på at «asylområdet nå krever mer innsats».

– Det er først og fremst på det området det er blitt en økning. Alle som ser hva som skjer med tilstrømningen ser behovet, sa hun i desember 2015.

Samtidig som statlig sektor for øvrig er underlagt årlige budsjettkutt som følge av regjeringens avbyråkratiseringsreform, er den politiske ledelsen i departementene unntatt.

Som Dagsavisen skrev sist lørdag: Statsministerens kontor fikk en økning på 2,3 prosent på årets budsjett, til 121 millioner kroner. Statsrådet – altså utgifter til lønn, reiser, bolig og biltjeneste for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere i departementene – økte med 9,9 prosent fra i fjor til i år – til 190 millioner.

LES OGSÅ: – Likestilling, det feltet som betyr minst for regjeringen, flyttes til kultur, det området som betyr nest minst, slik at KrFs Kjell Ingolf Ropstad skal slippe å måtte forholde seg til Pride-parader og oss homofile

«Smørestatsråder»

Overfor NTB mandag sa Sp-leder Trygve Slagsvold at «hver ny statsråd skaper mer byråkrati. Det blir flere statssekretærer, politiske rådgivere og kommunikasjonsfolk».

KrF får tre statsråder. Høyre må gi opp én statsrådspost, mens Frp og Venstre beholder sine.

– Vi får flere statsråder, ikke for å løse et samfunnsproblem eller gjøre Norge bedre, men for å skape bedre internklima i regjeringen, sa Vedum.

Kommentator i det borgerlige tidsskriftet Minerva, Jan Arild Snoen, mener Solberg er konfliktsky, og omtaler den stadig lengre rekken av statsråder slik:

LES OGSÅ: Demonstrerer mot «mørkemenn» i regjering: Kvinnegruppa Ottar lover protester når Norges nye barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad møter på Slottsplassen