Det tilsier en nedgang fra 388.692 tonn til 282.448 tonn.
Samtidig reduserte tre av fem fôrprodusenter andelen av soyaproteinkonsentrat i laksefôret sitt. BioMar er nå nede på en andel på 8 prosent.
– Avskogingsfri soya
Mest soya er det i laksefôret til Skretting. Ifølge FIVH var andelen 27 prosent i fjor, mot 26 prosent i 2015.
Leif Kjetil Skjæveland er kommunikasjonssjef i Skretting.
– Det er ett viktig poeng som FIVH ikke trekker fram i rapporten sin. Nemlig det faktum at norsk havbruk kun kjøper avskogingsfri soya, og ikke den soyaen som blir kritisert, påpeker han.
– I Brasil produseres det i hovedsak to typer soya. Soya fra en monojordbrukskultur som bruker store mengder sprøyting og som kan komme fra produsenter som er involvert i arealkonflikter, og den andre typen som er avskogingsfri soya som har sertifiserte bønder som respekterer arbeidernes og urbefolkningens rettigheter. Denne Pro Terra-sertifiserte soyaen utgjør kun 4 prosent av det brasilianske soyamarkedet, og det er den som brukes i norsk havbruk, fortsetter Skjæveland.
Les også: Norsk laks «spiser opp» Brasil
Insekter og plankton
– Hvorfor er det i det hele tatt soya i fiskefôret deres?
– For 20 år siden så vi at fiskefôret ikke kunne fortsette å inneholde så store mengder fiskemel og fiskeolje som vi brukte i havbrukets begynnelse. Soya var alternativet som gjorde at vi kunne redusere bruken av villfisk. Å verne havet var den største bærekraftutfordringen, svarer Skjæveland.
I fjor lanserte Skretting laksefôr helt uten fiskemel eller fiskeolje.
– Nå er vi i gang med neste skritt som er å bruke nye råvarer som insektmel, dyreplankton og algeolje i fiskefôret vårt, forteller Skjæveland.
Han kan også opplyse at Skretting nå «holder på å redusere vår soyaandel fordi vi introduserer nye råvarer.»
Også BioMar tar i bruk nye råvarer for å utvikle sine produkter, som «andre kjente vegetabilske råvarer», men også «protein fra insekter», får Dagsavisen opplyst. Marine Harvest forteller om forskning og utvikling «innen fôr tilsatt insektsmel og mikroalger.»