Innenriks

Grøvan vil beholde Erna – kan likevel felle regjeringen

KrF-topp Hans Fredrik Grøvan har åpnet for mistillit mot Erna Solberg i saken om terrorsikring. Det er fortsatt aktuelt, sier han.

– Rapporten som er framlagt nå viser at regjeringen har sminket sannheten, sa KrFs Hans Fredrik Grøvan til DN etter at Riksrevisjonen i en rapport i juni kom med sterk kritikk mot deler av regjeringens arbeid med å sikre samfunnet mot terror – såkalt objektsikring.

I slutten av august ble det avholdt høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen om saken.

– Alvoret i rapporten er overhodet ikke svekket gjennom høringen i dag, sa Grøvan da til Dagsavisen.

KrFs parlamentariske nestleder avviste ikke muligheten for et mistillitsforslag mot regjeringen, og skrudde samtidig til kritikken:

– Det som skjerper dette, er at vi nå har to rapporter fra Riksrevisjonen og vi har to høringer. Likevel mangler vi en oppfølging fra regjeringen på et høyt prioritert område. Det er med på å styrke alvoret i saken, sa Grøvan.

I går morges hørtes det imidlertid ut som Grøvan hadde snudd.

Les også: Refser KrF-kollegaen på Stortinget: – Vi må være mer ryddige 

Grøvan vil beholde Erna

Bare én uke før kontrollkomiteen igjen skal avholde høring i saken – denne gangen for lukkede dører – sa nemlig Grøvan det følgende til NRK radio:

– Vi kan selvfølgelig felle en regjering hvis det kommer til en sak. Men da må det være en sak, og det opplever jeg ikke at vi har nå, sa Grøvan.

Uttalelsen falt på «Politisk kvarter» mandag, der Grøvan deltok for å debattere KrFs veivalg. I debatten argumenterte han for at KrF ikke kan kaste Solberg-regjeringen uten en sak å felle regjeringen på. Sørlendingen, som regnes for å tilhøre høyresiden i partiet, ivrer for å beholde Høyre-leder Erna Solberg som statsminister, og vil at KrF skal fortsette som i dag – som et opposisjonsparti som gir regjeringen budsjettstøtte.

Også andre kritikere av KrF-leder Knut Arild Hareides ønske om å ta partiet mot venstre, og dermed felle regjeringen, mener det ikke ligger en sak i Stortinget som er kritikkverdig nok til et mistillitsforslag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

... men kan fortsatt felle henne

Nå bekrefter imidlertid Grøvan at objektsikringssaken nettopp kan bli en slik sak.

For da Dagsavisen konfronterer ham med uttalelsen i «Politisk kvarter», tar Grøvan rev i seilene.

– Freder du nå regjeringen?

– Nei, jeg gjør ikke det.

– Har KrF konkludert i saken?

– Nei, vi har ikke det, sier Grøvan.

– Hvordan skal da dette forstås?

– I en situasjon hvor vi ikke har konkludert fordi vi ikke har fått alle opplysninger ennå, så har vi ut fra min vurdering per definisjon ikke en sak nå i dag som vi kan felle regjeringen på. Når vi har gjennomført den neste høringen, oppsummert og vurdert alvoret i saken, så kan det bli en slik sak, sier Grøvan, og legger til:

– Derfor har vi ikke fram til nå i høst konkludert, hvert fall ikke i vårt parti, på en måte som tilsier at det er grunnlag for mistillit. Vi har sagt at vi ikke lukker noen dører, og det står vi ved fortsatt.

Han er imidlertid klar på at uttalelsen hans kan oppfattes som om han freder regjeringen, og understreker at det ikke er tilfelle. Grøvan gjentar at KrF tvert om ikke har lukket døra for å felle Solberg-regjeringen.

– Dette er ikke et tilbaketog. Min uttalelse var ikke ment til å legge saken død når det gjelder den alvorlighetsgraden vi har lagt inn over regjeringen, sier han.

Les også: Høyre-topp: – KrF lager en unødvendig krise (DA+)

– Må få fakta på bordet

KrFs posisjon på vippen i Stortinget kan avgjøre et eventuelt mistillitsforslag mot Solberg-regjeringen. På partiets landsmøtet 2. november kan KrF bestemme seg for å gå inn i Solbergs regjering, eller beholde Høyre-lederen som statsminister og fortsette i opposisjonen. Spørsmålet er hva KrF gjør dersom objektsikringssaken, som blir avgjort i etterkant, ender med at det er grunnlag for mistillit. Grøvan har allerede sagt at han mener regjeringen har sminket sannheten.

– Du vil beholde Solberg som statsminister og fortsette i opposisjon. Kommer ditt syn på retningen videre for KrF til å påvirke hvordan du vurderer objektsikringssaken?

– Det håper jeg jo ikke. Min ærlige inngang til saken er at vi må få fakta på bordet. Det har vært mitt utgangspunkt hele veien, og jeg håper at jeg er der – det er hvert fall min intensjon. Jeg synes det ville være veldig uheldig om mitt syn på samarbeid skulle influere mine vurderinger og konklusjoner i saken. Heldigvis skal jeg ikke gjøre det alene, jeg skal gjøre det sammen med stortingsgruppa. Så jeg frykter ikke det, sånn som jeg tenker nå i hvert fall. Det er ikke en tanke som har slått meg.

Les også: Ville til Høyre og Frp – nå peker han mot venstre