Innenriks

Regjeringens innsats for klimaet slaktes

Ap ber om en betraktelig styrket innsats i klimapolitikken, og MDG kaller regjeringens statsbudsjett en "parlamentarisk avskjedssøknad".

Av Are Føli/NTB

Budsjettet ble, ved en tilfeldighet, lagt fram samme dag som en ny dramatisk rapport fra FNs klimapanel (IPCC).

En innsats uten sidestykke i menneskehetens historie må til hvis den globale oppvarmingen skal holdes under 1,5 grader, fastslår IPCC.

Men noen slik innsats er det vanskelig å få øye på i statsbudsjettet, mener MDG, SV og flere miljøorganisasjoner.

– Dette budsjettet er en parlamentarisk avskjedssøknad. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette budsjettet lukker døra for KrF, når Hareide sier at klima og global fattigdom, vår tids største solidaritetssak, er en prioritet, sa MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm i Stortinget mandag.

Les også: Natur og Ungdom: FNs klimarapport må bety slutten for nye olje- og gassfelt

– Later som noe annet

Bastholm antydet dermed at det er klimasaken som kan få KrF til å vende høyresiden ryggen og felle regjeringen.

Også SV, som kan ende opp som støtteparti for en eventuell ny regjering, er kritisk til klimasatsingen i statsbudsjettet.

– Regjeringen viderefører dagens klimapolitikk, som blant annet vil bidra til å kutte i regnskog, i stedet for klimakutt, selv om de prøver å late som noe annet, sier Kaski.

– Samtidig utsetter de å oppdatere bilavgiftene. Da når vi ikke våre klimaforpliktelser, noe som er skremmende når FN i dag har lagt fram en rapport som viser at det virkelig haster å ta grep om vi skal unngå svært alvorlig klimakrise, legger hun til.

Arbeiderpartiets miljøpolitiske talsperson Espen Barth Eide betegner den nye IPCC-rapporten som et "alvorlig varsku".

– For faktisk å nå målet om et nullutslippssamfunn i 2050, mener Arbeiderpartiet at innsatsen i klimapolitikken må styrkes betraktelig både innenlands og utenlands, sier han.

– Pakke med plaster

Flere av miljøorganisasjonene er opprørt over regjeringens prioriteringer.

– Hvis dette statsbudsjettet blir vedtatt, fortsetter regjeringen å styre Norge inn i en verden med voldsomme og ødeleggende klimaendringer. Klimaet trenger ei hel krisepakke. Det regjeringen kom med i dag var ei pakke med plaster, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Natur og Ungdom mener FNs siste klimarapport betyr at norsk oljeproduksjon må trappes ned og avvikles.

– Hvis dagens politikere skal kunne se oss som er unge i øynene i framtida, må de legge om norsk klimapolitikk totalt. Dette betyr slutten for nye oljeprosjekter i Norge, og at vi må starte nedtrappingen umiddelbart, sier organisasjonens leder Gaute Eiterjord.

Les også: Barth Eide: – Klimautslippene må reduseres for å unngå katastrofale konsekvenser

Palmeolje på tanken

Regnskogfondet er på sin side positiv til at regjeringen øker satsingen på bevaring av regnskog til 3,2 miliarder kroner.

Samtidig er organisasjonen sterkt kritisk til at det ikke innføres nye tiltak for å unngå at biodrivstoff basert på palmeolje selges i Norge. Produksjon av palmeolje bidrar til omfattende tap av regnskog og utslipp av klimagasser i blant annet Indonesia.

- Det er helt uforståelig at regjeringen ikke innfører tiltak for å fjerne palmeolje fra dieseltankene. Palmeoljeindustrien er en av de viktigste årsakene til at regnskogen raseres, og Norges rekordhøye bruk av palmeoljediesel fører til mer avskoging, sier Nils Hermann Ranum, teamleder i Regnskogfondet.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier hun ser fram til å lese klimapanelets nye rapport og betegner regjeringens klimainnsats som offensiv.

– Vi har gjort endringer i bilavgiftene som har ført til at vi nå kjøper flere lav- og nullutslippsbiler enn noen gang, og utslippene fra biltrafikken går ned, framholder hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen