Innenriks

Stadig flere familier ber om gratis ferie

– Vi klarer ikke å ta imot alle, sier Øyvind Stedal i Røde Kors.

I år tilbyr Røde Kors 4.700 gratis ferieplasser til familier med barn mellom seks og 13 år. Det er 10 prosent flere plasser enn i fjor. Likevel vil mange søkere bli skuffet.

– Antallet søkere stiger med om lag 2.000 i året. Det er en formidabel økning, sier Øyvind Stedal til Dagsavisen.

Han er programleder for barn og unge i Røde Kors, som arrangerer «Ferie for alle» – et gratis ferietilbud for familier med lav inntekt. I fjor hadde de over 10.000 søkere til dette tilbudet. Stedal har foreløpig ikke oversikt over antall søkere i år, men tror ikke pågangen har blitt noe mindre.

– Vi ser ingen tendens til at det bremser opp. Vi tilbyr flere plasser enn noen sinne, men klarer ikke å ta imot alle som ønsker å delta. Dermed er det flere tusen som vi må skuffe, sier han.

Også andre organisasjoner som har lignende tilbud, kan fortelle om økende pågang fra familier som ikke har råd til å dra på ferie på egen hånd.

 – Røde Kors jobber med å rekruttere og lære opp flere frivillige, slik at vi kan gi et ferietilbud til flere, forteller Øyvind Stedal. FOTO: OLAV A. SALTBONES/RØDE KORS

Les også kommentar: «Til døden klasseskiller oss ad»

– En god barndom

Elin Dahl Vatn er en av de heldige som har fått gratis ferietilbud i sommer. Hun er aleneforsørger for en datter på åtte år og setter stor pris på muligheten til å komme seg ut av huset.

– Jeg gjør dette for å gi barnet mitt nye venner og en god barndom. Hvis vi ikke hadde vært her, hadde vi sittet hjemme og kjedet oss, sier Vatn.

Denne uken er hun og datteren på tur med Barnas stasjon, et tilbud gjennom Blå Kors, til Høvringen i Rondane.

– De som har god råd kan for eksempel gå sammen med andre og leie et hus i Frankrike i ferien. Det kan ikke vi, og da er det fint å være her, sier Vatn.

Hennes og datterens ferietilbud varer i fem dager. I Rondane får barna blant annet være med dyrestell i fjøset, ridning og besøke Hunderfossen familiepark.

Tidligere har Vatn også deltatt på gratis ferietilbud gjennom Aleneforeldreforeningen.

Hun synes det er trist at det er så mange familier som søker, men ikke får plass på gratis ferietilbud. Hun tror også det kan være mange som ikke søker i det hele tatt.

– Å melde seg på krever mot. Man må for eksempel ha helse til å takle å dra på ferie sammen med mange ukjente, sier Vatn.

Hun tror også at skam kan gjøre terskelen høy for å søke seg til denne typen tilbud.

– Det er mange som synes det er flaut, og er redde for å bli stemplet som fattige. Men dette handler jo ikke bare om penger. Mister man for eksempel jobben og har dårlig helse, så mister man også nettverket.

Følg Dagsavisen på

og

!

– Har aldri vært på ferie

Gleden over å få dra på ferie, kan være enorm for ungene som er så heldige å få et slikt tilbud.

– Flere av barna har aldri vært på ferie før. For mange er det første gang, forteller Camilla Dukefos, prosjektleder for barns medvirkning i Røde Kors.

– De fleste barna sier det er helt fantastisk å være på ferie. Når vi spør hva de vil endre på, sier de «ingenting».

– Det var for én deltaker som hadde fått være med året før, som jublet av glede da han fikk beskjed om at familien skulle tilbake også i år. Slike historier er utallige, tilføyer Stedal.

Frelsesarmeen skal ta med seg 108 familier på ferie i år. Oberst Birgit Fosen forteller at 181 familier – 419 barn og 241 voksne – søkte om å få være med. Nå står 73 familier på venteliste.

– For mange er dette den eneste ferien de har mulighet til å dra på, sier Fosen.

Også mindre organisasjoner merker pågangen. Av de 40 familiene som tidligere i år søkte om gratis sommerferie i regi av Stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn, var det 20 som fikk plass.

Bamse B. arrangerer vinterferie, sommerferie og høstferie for fattige familier i Bodø, Salten og Mo i Rana. I år tar de med seg 35 deltakere på sommerferie.

– Det er veldig viktig for ungene å få oppleve noe annet og få være et annet sted enn hjemme, sier nestleder Stine M. Gjerstad (35).

Hun har tidligere selv reist på flere familieferier i regi av både Røde Kors og Bamse B. Første gang var for ti år siden.

– Vi hadde dårlig økonomi på den tiden, så det ble veldig lite ferie da. Turen gikk til Sverige, og det var det kjempefint for ungene å få være med på, sier Gjerstad.

Økende barnefattigdom

I april la Statistisk sentralbyrå fram tall som viser at det nå er så mye som hvert tiende barn i Norge som vokser opp i en fattig familie.

Mellom 2006 og 2016 ble det 34.000 flere barn i husholdninger med vedvarende lavinntekt. Oslo har høyest andel fattige barn med 17,6 prosent. Østfold følger deretter med 14,6 prosent. Også Telemark, Hedmark og Buskerud ligger godt over 10 prosent.

Stedal er bekymret over at forskjellene øker.

– På skolen sitter elevene sammen, bak samme pulter, og sosiale forskjeller kommer mindre til syne. Men i feriene blir forskjellene mellom familier store. Det er flere uker om sommeren der noen familier reiser bort til eksotiske reisemål, mens andre familier ikke har denne muligheten. Det er da de sosiale forskjellene i samfunnet blir ekstra tydelig for barna, sier Stedal.

Nyeste fra Dagsavisen.no: