Innenriks

Vil ha dyrepoliti i Oslo

Byråd Lan Marie Berg ber i et brev til justisministeren om at regjeringen etablerer en dyrepolitienhet i Oslo politidistrikt.

Byrådet i Oslo oppfordrer i et brev til den nye justisministeren om at det opprettes en egen dyrepolitienhet i Oslo politidistrikt. Byrådet vil at Oslo skal være en bra by for både mennesker og dyr å bo i.

Når vi vil at Oslo skal være foregangskommune for god dyrevelferd er det naturlig å jobbe for at vi får en egen dyrepolitienhet i vårt politidistrikt, sier Lan Marie Ngyuen Berg til Dagsavisen.

MDGs valgkampåpning i fjor: Lan Marie Ngyuen Berg og Seth Piper med hans golden retriever. Foto: Privat

Spente på svar

Det har blitt etablert dyrepoliti i fem politidistrikter, og regjeringen har vedtatt at de har en ambisjon om å innføre dyrepoliti i alle politidistrikter i hele landet.

Men de har ikke en tidsfrist for når dette skal være på plass. Derfor er vi er spente på hva den nye justis og beredskapsministeren svarer på vår forespørsel, sier Lan Marie Ngyuen Berg.

Byrådet sammen med en kystgeit fra Bogstad gård Foto: Bymiljøetaten

Pilotprosjekt

Det var den første Solbergregjeringen som først gikk inn for å etablere forsøksprosjekt med dyrepoliti. Sittende regjering har mål om gradvis å innføre ordningen i alle landets fylker, men de har ikke en tidsfrist for når dette skal være på plass. Det første pilotprosjektet ble etablert i Sør-Trøndelag i 2015, og det er nå opprettet dyrepoliti i fem politidistrikt.

Erfaringene med dyrepoliti ellers i landet er gode. Samarbeidet mellom Mattilsynet og politidistriktene blir tettere og mer effektivt. Nå vil også Oslo være med på å forebygge kriminalitet mot dyr, sier Lan Marie Ngyuen Berg, og legger til:

Det er viktig at et dyrepoliti ikke går på bekostning av Mattilsynets midler til tilsyn og hjelp til dyr i nød. De ble kuttet med hele 40 millioner kroner. For at Dyrepoliti skal få effekt må tilsynet trappes opp, ikke ned, slik at dyremishandling avdekkes og anmeldes.

Kjenner problemet

Vold mot dyr har ofte en tett sammenheng med annen alvorlig kriminalitet, og vold mot menensker. Norske krisesentre kjenner seg godt igjen i dette. I følge daglig leder av Krisesentersekretariatet Tove Smaadahl forteller nesten alle krisesentrene at de har erfaring med at kjæledyrene til de som søker beskyttelse er blitt torturert eller drept, ofte foran øynene på barna.

Vold mot dyr er en alvorlig forbrytelse. Loven er tydelig. Dessverre har etterforskningen av denne typen kriminalitet altfor lenge vært nedprioritert. Egne dyrepolitienheter ser ut til å snu denne trenden, sier Lan Marie Ngyuen Berg .

Dyrepoliti er en sak som MDG og Frp er helt enige om. Det er ikke hver dag, og jeg håper derfor på positive signaler fra den nye justisministeren slik at vi sammen kan løfte arbeidet mot dyrekriminalitet i Oslo.

Mer fra Dagsavisen