Innenriks

Sentral Støre-rådgiver slutter

En av Ap-lederens mest sentrale rådgivere, Jonas Bals, velger å slutte i Arbeiderpartiet. Nå skal han tilbake til fagbevegelsen.

Av Sofie Prestegård og Bjørn S. Kristiansen

– Jeg skal tilbake til å bekjempe sosial dumping gjennom innsats i fagbevegelsen, sier Bals i en kort kommentar til Dagsavisen.

Det var sekretariatsleder i Aps stortingsgruppe Hans Kristian Amundsen som bekreftet at Bals slutter i jobben som Støres rådgiver.

– Jeg kan bekrefte at han slutter. Han er en flink fyr som jeg ønsker alt godt videre, sier Amundsen til Dagsavisen

Den tidligere Støre-rådgiveren skal nå over i en jobb i LO sentralt.

– Bals er tilbudt en stilling hos, og blir formelt ansatt onsdag. Han skal jobbe primært med å bekjempe sosial dumping. Jeg synes vi har fått tak i en veldig bra mann, som både har god kjennskap til fagbevegelsen og det politiske landskapet, seier avdelingsleder Knut Bodding i forhandlings- og HMS-avdelingen i LO.

– Dette er veldig udramatisk, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Han skryter av samarbeidet de to har hatt de siste tre årene.
– Jeg tror ikke dette er det siste vi har sett av Jonas Bals i politikken, og jeg har støttet ham i dette valget, Ap-lederen.

Snudd

Bals har også tidligere jobbet  i Fellesforbundet, kjenner forholdene i byggebransjen og i arbeidslivet generelt godt. Han har vært en viktig rådgiver i utviklingen av politikk på arbeidslivsfeltet, spesielt når det kommer til satsingen på fagarbeidere. Han er også beskrevet som en som som gir Støre kredibilitet på spørsmål som omhandler fagbevegelsens interesser.

Den tidligere maleren har vært blant Støres tetteste medarbeidere, og de to har skrevet bok sammen. Han vurderte å gi seg som Støres fagpolitiske rådgiver etter valget, men sa til Klassekampen i slutten av september at han har bestemt seg for å bli, selv etter valgnederlaget i høst.

Les også: Rådgivere gikk på dagen

Mangler arbeidere

Når det gjelder den dårlige valgkampen, har Bals pekt på at han mener Ap mangler arbeidere i partiet, altså at de ikke har rekruttert bredt nok. Han har tidligere uttalt partiet trenger en bredde bak Støre som gjør at Arbeiderpartiet er et parti for de mange og ikke for de få.

Også Fellesforbundets leder Jørn Eggum gikk ut i Bergensavisen i helgen og krevde flere arbeidsfolk til Ap-verv.

– Vanlige arbeidsfolk er utrolig underrepresentert i Arbeiderpartiets stortingsgruppe, sier Jørn Eggum til BA.

Bals kone Maria Schumacher Walberg og hennes kollega Harald Jacobsen sa også opp sine stillinger tidligere i høst. Jacobsen og Walberg var rådgivere for Marianne Marthinsen, og sluttet kort tid etter at det ble kjent at Trond Giske ble innstilt som ny finanspolitisk talsperson i Ap.

Les også: Frp er det nye Arbeiderpartiet

Mer fra Dagsavisen