Annonse
FOTO: CAPPELEN DAMM

Byggmester Bals

Annonse
Navn i nyhetene

Jonas Bals (40)

Rådgiver på Stortinget for Jonas Gahr Støre, tidligere maler og forfatter av boka «Hvem skal bygge landet?» som kom denne uka.

Hvem skal egentlig bygge landet?

– Det håper jeg blir en god blanding av norske fagarbeidere og arbeidere fra andre land og andre håndverkstradisjoner. Og at de skal gjøre det på like fot.

Hvordan skal du få til det?

– Vi må rydde opp i arbeidslivet. Få de kriminelle aktørene og bemanningsselskapene ut, og lærlingene inn.

Hva er egentlig problemet?

– Maktbalansen i det norske arbeidsmarkedet er endra. Vi har fått konkurranse som i stor grad handler om lavest mulig lønn, i stedet for kompetanse, produktivitet og kvalitet. Vi har nå hatt snart fire år med hvilepuls fra regjeringshold. Fire tapte år i kampen mot sosial dumping.

Hvordan havnet vi der?

– En kombinasjon av høy arbeidsinnvandring og for svak innsats. Vi kan bare håndtere høy innvandring dersom vi har sosialdemokratisk integrerings- og fordelingspolitikk, og et sterkt førstelinjeforsvar i arbeidslivet i form av fagforeninger.

Hva betyr EØS-avtalen for arbeidslivet?

– Den har betydd mye for sysselsetting og verdiskaping, men har også hatt negative konsekvenser: Særlig har det store tilbudet av arbeidskraft utfordret oss. Vi må også bli djervere, både på regelverk og etterlevelse.

Bør vi ut av EØS?

– Jeg tror ikke løsninga er at vi skal ut av EØS. Det viktigste er å se på hvordan vi kan regulere arbeidsmarkedet, ikke arbeidsinnvandringa.

Har ikke Arbeiderpartiet skylda for hvordan arbeidslivet har utvikla seg?

– Det er veldig sterke krefter, både i politikken og markedet, som har ønska en sånn utvikling. Både fagbevegelsen og Arbeiderpartiet må innrømme at vi undervurderte krafta i det som kom. Men vi har ytt motstand. Vi er er ett av få land i Europa som ikke har en klasse av arbeidende fattige.

Har vi ikke?

– Vi er i ferd med å få det. Men vi kan snu utviklinga, det er ikke for seint.

Hvem var din barndomshelt?

– Sylvester Stallone. Jeg husker vi ønska oss hoppetau til jul for å lage boksering, og så fylte vi polvotter med sokker for å lage boksehansker, og dælja løs på hverandre til Rocky IV-soundtracket.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Som skandinaver flest: Drikker.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for, eller mot?

– Det meste. Å ha utålmodig mobilisering rundt politiske spørsmål er veldig viktig. Men tålmodig arbeid i fagforeninger, partier og lovgivende forsamlinger er like viktig. Begge blir bedre om de står i forbindelse med hverandre, og begge blir dårligere om forbindelsene blir brutt.

Er det noe du angrer på?

– Ja, masse. Men jeg er glad for alt jeg har lært av det. Ett unntak er da jeg kom meg på scenen på Kalvøya-festivalen og viste rumpa til Kurt Cobain. Det lærte jeg ingenting av.

Jøss, hvorfor gjorde du det?

– Fordi jeg syntes at grunge var en sellout-versjon av punken. Men seinere gikk det opp for meg hvor stort Nirvana er.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Kristopher Schau.

Annonse