Innenriks

Støtter oppgjør med drittkultur

Dette er ikke noe som bare treffer et parti. Det finnes i alle partier, mener Høyres Tina Bru.

Leder av Høyres kvinneforum, Tina Bru, har sammen med lederen for Aps kvinnenettverk, Anniken Huitfeldt, satt søkelyset på seksuell trakassering innen politikken.

– Jeg mener det er en styrke at vi gjorde dette på tvers av partiene. Dette er ikke noe som bare treffer et parti. Det finnes i alle parti. Når vi hørt fra alle slags bransjer, og da er det naivt å tro at dette ikke også skjer i politikken. Det kan være i ulikt omfang. Det kan være rene overgrepssaker, som vi vet det har vært i politikken, til ekkel og upassende oppførsel, sier Bru.

I helgen fortalte hun til TV at hun selv opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

Les også: 21 saker de siste fem årene

– Må tas på alvor

Hun oppfordrer andre politikere som sitter på ubehagelige opplevelser om å snakke med noen de stoler på, og ta det videre.

– Det er også helt avgjørende for å sikre at partiene er gode organisasjoner å være aktive i. Så må det også hos oss være en kultur for å hindre at slikt skjer, og om det skjer må vi ta det på alvor, sier Høyre-politikeren.

Hun sier samtidig at det å stå fram offentlig, må være opp til hver enkelt.

– Det er fint å gjøre det om du opplever at det må til for å bli hørt. Da bør du heller gjøre det enn la være, men jeg dømmer heller ingen som ikke står fram, sier Bru.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Drittkultur

Hun peker på at metoo-kampanjen tar opp flere typer problemområder.

– Noen er rene overgrepshistorier, og noen tar oppgjør med en drittkultur, og sier at nok er nok. Den drittkulturen er jo det som skaper grobunn for de mer alvorlige hendelsene. Så jeg er veldig for, og støtter Jette Christensen om å si ifra om det. De fleste opplevelsene jeg har hatt med upassende oppførsel har ikke vært knyttet til andre politikere, men arenaer hvor jeg må stille i kapasitet av å være politiker.

Les også: Byttet parti etter sextrakassering

Mer fra Dagsavisen