Innenriks

Byttet parti etter sextrakassering

Sara Berge Økland meldte seg ut av partiet.

Sara Berge Økland fortalte mandag Bergens Tidende og Bergensavisen om flere opplevelser hun hadde som Frp-politiker: «For noen år siden holdt stortingsrepresentanten foredrag om mediehåndtering under et fylkesårsmøte. Han dro fram meg som et godt eksempel på å ha markert seg i lokale medier. Han foreslo at jeg kunne stille opp lettkledd i VG og fortelle om en seksuell preferanse eller lignende for å få mitt nasjonale gjennombrudd.»

«En annen maktperson, på alder med min egen far, la hånden på baken min og spurte om jeg forsto hva som skulle til for å komme høyere opp på valglisten eller bli stortingsrepresentant i framtida.

Les også: – Dette er en #Jeg gidder ikke mer-historie

– Ikke grepet godt nok tak i

– Jeg sa ifra om den sistnevnte hendelsen til organisasjonsutvalget. Det tok et år før jeg hørte noe. Da ble jeg spurte hva jeg mente de burde gjøre med saken, sier Økland til Dagsavisen.

Leder av organisasjonsutvalget Helge André Njåstad har uttalt at vedkommende ble snakket med og at det ble understekt oppførselen var uakseptabel.

– Men jeg opplever ikke at det ble noen bedring. At det ikke ble grepet bedre tak i saken gjorde at jeg tenkte at Frp ikke tar dette alvorlig, eller ikke evner å gjøre noe med det.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Gjelder alle partier

Håndteringen av disse sakene var medvirkende til at hun forlot partiet og ble Høyre-politiker i stedet.

– Da jeg skiftet parti sa jeg at det handlet om innvandringspolitikken til Frp, og det står jeg ved. Men det handlet ikke bare om det. Samtidig henger det litt sammen. Det er oppsiktsvekkende ofte de samme mennene som kommer rasistiske ytringer, som kommer med nedsettende kommentarer mot kvinner.

– Hvorfor valgte du å snakke om dette nå?

– Det var på grunn av #metoo-kampanjen, og at det ble oppfordret om å også snakke om politikken. Før jeg ble aktiv i politikken jobbet jeg som servitør på en brun pub, så det er mye jeg kunne fortalt om. Men i politikken er det annerledes. Det er ingen tillitsvalgte å henvende seg til, mye avhenger av partiets kultur, og jeg mener Frp ikke har håndtert dette godt nok. Men dette er problem som gjelder i alle partier, understreker hun.

Les også: Partiene: 21 saker de siste fem årene

Mer fra Dagsavisen