Innenriks

– Har skjedd en holdningsendring

Også LO-topp Trine Lise Sundnes har opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet, men mener fagbevegelsen har kommet en lang vei.

– Jeg har opplevd det jeg vil kalle forsøk på klønete flørting og flåsete bemerkninger, som for meg har vært uønsket seksuell oppmerksomhet. Da har jeg sagt fra til vedkommende. Det er kanskje mer av slik uønsket seksuell oppmerksomhet, enn direkte trakassering. Det er en kultur for å si tydelig ifra i fagbevegelsen og det respekteres, sier forbundsleder Sundnes i Handel og Kontor.

Les også: – Jeg har selv opplevd ubehagelige situasjoner av seksuell karakter i LO

– Vanvittig før

At hun har sittet i LOs ledelse i 12 år kan i seg selv hatt en avskrekkende effekt, tror hun.

– Kvinner med makt er kanskje ikke like attraktivt, sier Sundnes.

I tillegg mener hun tidene har forandret seg.

– Mitt inntrykk er at det er noe helt annet nå enn på 70- og 80-tallet. Jeg har hørt anekdoter fra da som er ganske vanvittige. Jeg kjenner meg ikke igjen i det i dag. Det betyr ikke at det ikke kan være et problem fortsatt, men det har skjedd en holdningsendring. Hos oss skal terskelen være lav for å si fra og uønsket atferd vil bli reagert på, sier forbundslederen og legger til:

– De som kalte kvinner «søte lille du», har i stor grad gått av med pensjon. Den mannsdominerte kulturen på ledernivå er brutt opp.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flere kvinner

Hun peker på vedtektsfestingen av 40-prosentregelen var viktig for å bedre kvinners kår i fagbevegelsen.

– Flertallet av LOs medlemmer er kvinner, og kvinner er i større grad enn men organisert. Kvinner har også formelle posisjoner i LO. Jeg sier ikke at det løser alt, men det er nærliggende å tro at det har en positiv effekt.

Mer fra Dagsavisen