Innenriks

Søviknes delte feil Goliat-tall med Stortinget

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) ga feil opplysninger til Stortinget om når Goliat-feltet vil gå i pluss. Han skylder på operatøren ENI.

Ifølge oljeavisen Upstream ble Søviknes (Frp) tidligere i høst spurt av SVs Heikki Eidsvoll Holmås om når Goliat-feltet vil gå i pluss.

10. oktober svarte ministeren at utgiftene til feltet vil være tilbakebetalt i løpet av 2019/2020. I ettertid har departementet innrømmet at tallet var feil.

– Jeg baserte svaret mitt på tallene departementet innhentet fra operatøren. Dette er vanlig prosedyre, fordi det er operatøren som sitter på detaljene og den mest oppdaterte informasjonen om prosjektet, sier Søviknes i en kommentar til NTB.

Han opplyser at selskapet siden ga beskjed om at de hadde gitt feil årstall til departementet.

– Riktig årstall er 2022 – altså to år senere. Så snart vi ble gjort oppmerksomme på feilen fra selskapet, sendte vi et nytt brev til Stortinget med det nye årstallet, sier ministeren.

LES OGSÅ: Skal Venstre i regjering må de innrette seg etter Høyre og Frps politikk, varsler Frp-topper

SV mener det er svært alvorlig at Søviknes viste til operatøren da han ble spurt om samfunnsøkonomisk lønnsomhet.

– Statsråden svarer ikke på spørsmålet vårt. Søviknes sier at oljeselskapet ENI kommer til å tjene penger i 2022. Han sier ikke noe om når Norge vil tjene penger. Det vet vi fortsatt ikke, sier SVs miljø- og energipolitiske talsperson Lars Haltbrekken.

Han frykter Goliat aldri vil bli samfunnsøkonomisk lønnsomt og kaller utbyggingen en katastrofe for miljø, økonomi og sikkerhet.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen