Innenriks

John Fredriksen fortsatt klart rikest i Norge

Den samlede formuen til Norges 400 rikeste økte med 11 prosent i fjor. Skipsreder John Fredriksen (73) er suverent rikest.

Bilde 1 av 2

Torsdag publiserte Kapital årets liste over Norges 400 rikeste, og beregningene viser at formuen til de 400 rikeste her i landet har økt med 11 prosent det siste året. Til sammen eier disse 400 verdier for 1.182 milliarder kroner.

Norge har nå 285 milliardærer, en økning fra 251 i 2016. Hele 302 av de 400 rikeste er blitt rikere siden i fjor. 50 formuer er nedjustert, og 48 er uendret.

For femtende år på rad troner skipsreder John Fredriksen alene på toppen med en formue på 98 milliarder kroner, en økning på 6,5 prosent fra året før. 50 milliarder lenger ned finner vi Odd Reitan, grunnlegger av Rema, på andreplass med sin anslåtte formue på 48 milliarder kroner. Kjell Inge Røkke ligger på tiendeplass med en formue på 20,4 milliarder kroner.

Eiendom mer sentralt

Langrennslegende og nå eiendomskonge Bjørn Dæhlie er for første gang blant landets 400 rikeste. Hans anslåtte formue på 625 millioner kroner holder til en 394. plass.

Siden 2005, da eiendom utgjorde kun 10 prosent av formuen til de rikeste, har eiendom blitt viktigere. 20 prosent av formuen til de 400 på Kapitals liste består i dag av eiendom

Kapitals liste viser også at mange av formuetoppene har opplevd store tap.

Milliardtap

Hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen (57), som er den fjerde rikeste, har i år hatt et formuesfall på 1,7 milliarder til 24,7 milliarder, ifølge Kapitals beregninger. Det skyldes delvis at Kapital måler formuer i norske kroner, mens Halvorsen bor i USA og har det meste av sin egen formue plassert i en svekket dollar.

Nummer to på taperlisten er shippingnestoren Fred. Olsen (88), som er listet med et tap på 1,6 milliarder kroner ned til 5,3 milliarder kroner i formue og en 38. plass. Fred. Olsen og hans yngre bror, Petter Olsen på 74. plass, er hovedaksjonærer i klokkeprodusenten Timex, som har opplevd en dramatisk salgssvikt.

Kjøpesentergründeren Knut Hage (70) har på sin side tapt rundt 900 millioner kroner av formuen, og har nå 1,4 milliarder kroner.

Størrelsen på formuen som må til for å kvalifisere til en plass på listen har økt fra 550 millioner kroner i fjor til 625 millioner kroner i år. (NTB)

Mer fra Dagsavisen