Innenriks

– Vi trenger ikke almisser

Erna Solberg har åpnet for å gi krisehjelp til Norske Skog, men nå får hun hovedtillitsvalgt Paul Kristiansen i strupen. Han mener det er regjeringen som har satt selskapet i den situasjonen de er i nå.

Bilde 1 av 3

– De sa nei til CO2-kompensasjon for Saugbrugs, og det har vi tapt 120 millioner kroner på. Det er rammevilkår som konkurrentene våre har. Hvis politikerne virkelig ville gjøre noe så kunne de gjort det for lenge siden, sier Paul Kristiansen.

Han er hovedtillitsvalgt for nær 600 ansatte ved Norske Skog Saugbrugs i Halden.

Det pågår nå det som beskrives som en brutal maktkamp aksjonærer og kreditorer imellom i Norske Skog. Spørsmålet er om de kan finne en løsning som hindrer at totalt 2.500 jobber står i fare.

Krisehjelp

Statsminister Erna Solberg (H) uttrykte til Dagens Næringsliv denne uka at regjeringen er bekymret for situasjonen for gjeldstyngede Norske Skog, og vil vurdere om det er mulig å gripe inn.

Det faller likevel ikke i god jord hos Kristensen.

– Vi trenger ikke almisser fra den norske stat for å overleve, vi trenger bedre rammevilkår. Alt det andre tar jeg som valgkamp, sier han.

Norske Skog sliter med høy gjeld etter å ha gjort mange dyre oppkjøp, for å bli en av verdens største papirprodusenter. I mai hadde selskapet en rentebærende gjeld på hele 6,4 milliarder kroner, skriver NTB.

Gjeldsforhandlingene mellom aksjonærer og kreditorer i Norske Skog handler til sjuende og sist om eierstrukturen. Foreløpig frist for å komme til en løsning er 11. august.

Svekket konkurransekraft

Administrerende direktør Kjell-Arve Kure ved Norske Skog Saugbrugs forteller at de forsøker å opprettholde driften som normalt selv om gjeldsspøkelset henger over selskapet. Begge de norske fabrikkene går godt. Utfordringen er selskapets høye gjeld.

– Vi er selvsagt opptatt av hva som skjer, og blir påvirka av det. Vi ser positivt på at mange politikere engasjerer seg. Vårt hovedfokus er driften her nede, at den går så bra som mulig, sier Kure.

Også han etterlyser bedre rammevilkår fra politisk hold.

– Vi merker vi at konkurransekraften vår blir svekket sammenlignet med konkurrentene våre utenlands fordi norske veier ikke er dimensjonert for tyngre kjøretøy enn 60 tonn. Da må det gjøres noe med veinettet slik at vi kan bedre inntjeningen og sikre framtida til de fabrikkene vi har her i Norge.

Håper på norske eiere

Tross mange ubesvarte spørsmål, ser Kristiansen lyst på framtida.

– Jeg mener det ikke er noen fare med Norske Skog før mot slutten av 2019, fram til da har vi tid til å jobbe fram bedre løsninger.

De siste dagene har hovedaksjonær GSO Capital Partners solgt seg ned fra en eierandel på 16 prosent til 11,8 prosent. Hovedtillitsvalgt på Saugbrugs velger å se positivt på dette.

– Jeg mener Norske Skog er best tjent med norske eiere, derfor håper jeg det er norske aksjonærer som tar over. Med et solid norsk eierskap så klarer vi å løse denne krisen også, som vi har løst alle andre, sier han.

Mer fra Dagsavisen