Innenriks

Advarer mot reiser til 48 land

48 land kan være farlige for nordmenn, mener Utenriksdepartementet. Lista er for lang, mener globetrotter.

Bilde 1 av 5

Både deler av Thailand og Tyrkia, som er populære reisemål for nordmenn, står på Utenriksdepartementets (UD) liste over farlige områder. «Utenriksdepartementet fraråder reise eller opphold som ikke er strengt nødvendig i provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla i Thailand», heter det på regjeringens nettsider.

Lignende råd gjelder for nærmere 50 andre land, primært i Afrika og Asia.

Gunnar Garfors, som har besøkt samtlige land i verden, mener UD overdriver.

– Jeg hadde aldri kunnet reise til alle verdens land dersom jeg skulle fulgt UDs reiseråd, sier Garfors.

– Helt vanvittig

Årsakene til at et land havner på UDs liste er vanligvis krig, krigslignende tilstand eller andre former for uroligheter.

13 av de aktuelle landene på listen, fraråder UD alle reiser til. Blant disse landene finner vi Afghanistan og Algerie.

– At hele Algerie står på den lista er helt vanvittig. Jeg er enig i det å fraråde reiser til visse områder i Algerie, men å fraråde å reise til Afrikas største land i sin helhet tror jeg virker mot sin hensikt, sier Garfors.

– Jeg planlegger en ny reise til Afghanistan nå, hvor jeg skal reise til Kabul og nord i Afghanistan, tilføyer han.

Journalisten og forfatteren har besøkt alle verdens 198 land i løpet av de siste årene, og skriver nå på en bok om klodens minst besøkte reisemål. I den anledning skal han også snart reise til Jemen, som Utenriksdepartementet også fraråder alle reiser til. Nordmenn som befinner seg i Jemen blir dessuten oppfordret til å forlate landet.

Et annet land på UDs liste er Libya, men Garfors har innvendinger også her.

– Libya har nylig åpnet for turistvisum, så å fraråde reiser til hele Libya er kanskje litt «overkill», mener han.

Bare to ganger i løpet av sine mange hundre reiser har Garfors følt seg utrygg, forteller han. Den ene situasjonen oppsto i Den sentralafrikanske republikk da Garfors lette etter en bank.

– Jeg fant et bygg med Mastercards logo utenfor. Da jeg kom inn var den fullstappet av rasende mennesker. Jeg tok opp kamera for å ta et bilde, og plutselig var det 300 mennesker som rettet sinnet mot meg. Tre, fire menn var klare til å banke meg opp, før en mann grep inn. Han fikk roet dem ned, og forklarte meg på engelsk at de ikke hadde fått utbetalt lønn på flere måneder. Jeg unnskyldte meg til de i banken, viste dem at jeg slettet bildet og skyndte meg videre før de fikk tid til å bli sinte igjen, forteller han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Holder seg unna

Garfors orienterer seg også om situasjonen i områdene han skal reise til.

– Jeg har jo holdt meg unna de mest konfliktfylte områdene i de ulike landene. Jeg vil påstå at UD er svært forsiktige i sine råd, men det er jo kanskje en del av UDs mandat. Har du aldri reist utenfor Tjøme, Gran Canaria eller Ibiza, så er det som en hovedregel lurt å følge rådene, sier Garfors.

Samtidig påpeker han at man kan være for forsiktig også.

– Hvis man lar frykten styre så kan man like godt sette seg i klesskapet. Terroristenes mål er å skape frykt. Det verste vi kan gjøre er å slutte å reise. Med en gang vi slutter å reise, er vi taperne. Da mister vi muligheter til brubygging, vennskap og gjensidig kulturforståelse, sier Garfors.

– Terror har skjedd i Paris, London og her i Norge også, men UD har ingen reiseråd for Paris på sin liste, påpeker han.

– Kan få konsekvenser

– Det er viktig å understreke at reiseråd er råd til norske borgere, og at det er den enkelte som selv må vurdere om man ønsker å gjennomføre en reise eller ikke, skriver Guri Solberg, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, i en e-post til Dagsavisen.

– Utenriksdepartementet får fra tid til annen kjennskap til nordmenn som har reist inn i områder eller land hvor det eksisterer et reiseråd, fortsetter Solberg.

– Det er viktig å være klar over at dersom man reiser inn i et område hvor det er utstedt reiseråd, kan det få konsekvenser for reiseforsikringen. Spørsmål om hvilke forsikringsvilkår som gjelder i slike tilfeller kan rettes til forsikringsselskapet. Når Utenriksdepartementet utsteder et reiseråd sier det også noe om at det kan bli vanskeligere for utenrikstjenesten å yte konsulær bistand, skriver Solberg.

Nyeste fra Dagsavisen.no: