Innenriks

Vil reversere kutt i Folkehelseinstituttet

SV vil jobbe for at Niky Najafi og andre ansatte ved Folkehelseinstituttet får beholde jobbene sine.

1 av 2

Dagsavisen kunne onsdag fortelle at 41 år gamle Najafi har fått beskjed om at hun er blant de overtallige i Folkehelseinstituttet, etter å ha jobbet der siden 2003.

– Jeg vil beholde jobben min. Den er som et annet hjem, sa Najafi om dette.

Bakgrunnen for situasjonen hun har havnet i, er regjeringens krav om betydelige reduksjoner i antallet årsverk ved Folkehelseinstituttet. 60 årsverk forsvant i fjor. 80 blir borte i år. Nedbemanningen skal etter planen fortsette i 2018 og 2019.

Les saken her: Må gå fra jobben hun er glad i

– Dypt urolig

– Jeg blir dypt urolig og berørt av å se konsekvensene av kuttene i budsjettet til Folkehelseinstituttet. Dette er det vi har advart om, kuttene rammer sterke fagpersoner som gjør en svært viktig jobb for samfunnet, sier SVs Kari Elisabeth Kaski.

Kaski, som er partiets førstekandidat i Oslo ved høstens stortingsvalg, lover derfor å slåss for Najafi etter valget.

– SV vil presse på for at nytt flertall avvikler disse generelle kuttene og styrker Folkehelseinstituttet, sier Kaski.

I Dagsavisen onsdag forsvarte regjeringen nedbemanningen ved å uttale at «det ikke er fornuftig politikk å la være å gjennomføre denne effektiviseringen hvis det viser seg at vi kan spare penger og samtidig styrke fagmiljøene.»

Kaski blåser av denne argumentasjonen.

– Regjeringen opptrer enormt respektløst overfor viktige fagmiljøer. Denne uka snakket Erna Solberg om at de vil kutte i antall personer som flytter papir. Er det å rasere fagmiljøet på Folkehelseinstituttet hun mener? Det er vanskelig å skjønne at de selv tror på det de sier. Det er umulig å forstå hvordan dette kan styrke fagmiljøet, fortsetter Kaski.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Særskilt ansvar

Marc Gayorfar, som er leder av Norsk Tjenestemannslag i FHI, forteller at det Najafi og andre ansatte opplever, vekker sterke følelser.

– Også de som får fortsette gråter, forteller han.

Gayorfar er sterkt kritisk til nedbemanningen, på flere plan.

– Det er samfunnsøkonomisk irrasjonelt å dytte disse lojale og arbeidsomme medarbeidere ut i arbeidsledighet, og jeg mener at vi som statlig virksomhet og IA-bedrift har et særskilt ansvar. Både moralsk sett og samfunnsøkonomisk må arbeidslivet ha rom for flere enn bare de toppkompetente, sier Gayorfar.

– Det er mye dobbeltmoral både i politiske beslutninger som er tatt, men også konsekvensene av dem, fortsetter han.

– Avbyråkratiseringen får seg en knekk når vi kvitter oss med slike som Najafi som faktisk er på laben, står på og produserer noe, og vi har mange flere ledere per ansatt etter nedbemanningen enn for bare halvannet år siden.

Les også: - Vi har et formidabelt underskudd som er påført oss av den politiske ledelsen