Innenriks

Pressegeneral om hemmelighold: Ekstremt uheldig

Den blåblå regjeringen sender signaler om at den ikke ønsker åpenhet og debatt, mener generalsekretæren i Norsk Presseforbund.

Regjeringen får hard medfart fra flere hold knyttet til det lukkede stortingsmøtet i går, om Riksrevisjonens rapport om terrorsikring. Rapporten, basert på en undersøkelse gjennomført i 2015, slår fast at politiet og Forsvaret ikke er i stand til å beskytte viktige bygg og anlegg i en trusselsituasjon.

Uforståelig hemmelighold

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, er blant dem som reagerer på den lukkede behandlingen i Stortinget.

– Det er ekstremt uheldig at det har vært en lukket behandling av dette i Stortinget. Når store deler av det som behandles allerede er offentlig gjort av Dagens Næringsliv, blir det spesielt vanskelig å forstå det voldsomme hemmeligholdet, sier Floberghagen.

Hun viser også til at Riksrevisjonen nylig påpekte for dårlig åpenhet og arkivering i regjeringen.

– Dette sender svært dårlige signaler om at regjeringen ikke ønsker diskusjon og åpenhet, sier Floberghagen.

Les mer: Forsvarsministeren slipper mistillitsforslag

– Berettiget av Støre

Ap-leder Jonas Gahr Støre trekker parallellen til den åpne rapporten fra den såkalte 22. juli-kommisjonen, som ble ledet av Alexandra Bech Gjørv, etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011.

– Nå er det slik, av grunner som ikke jeg vil forsvare, at dette sammendraget som er hemmeligstemplet har stått i en norsk avis og ligger på en nettside – alle kan lese det. Så har mange gjort sine vurderinger om dette var nødvendig. Gjørv-kommisjonen, som var sterk kost, var åpen. Jeg tror noe av ånden derfra, og arven fra 22. juli og tida etter, burde har gjort at denne også skulle vært åpen, sier Støre.

Floberghagen følger argumentet:

– Hva tenker du om Støre som går så langt å si at arven etter 22. juli står på spill?

– Jeg mener det er berettiget å påpeke det, sier generalsekretæren.