Innenriks

Full seier over sjefen

Seks polakker vant i retten etter å ha saksøkt arbeidsgiveren for å få fast lønn i bemanningsbyrået. Dommen vil få store konsekvenser for norsk arbeidsliv, mener LO.

«Etter rettens vurdering er de seks saksøkerne i realiteten ikke faste ansatte. Arbeidsavtalene og praktiseringen av ansettelsesforholdene til samtlige seks saksøkere representerer etter rettens vurdering en omgåelse av reglene om midlertidige ansettelser.»

Det var konklusjonen til Bergen tingrett etter at seks polakker saksøkte arbeidsgiveren for å kreve fast lønn. De seks arbeiderne var fast ansatte i bemanningsfirmaet Clockwork, men fikk likevel ikke fast lønn når vikarbyrået ikke skaffet dem oppdrag.

Nå kan de innkassere full seier i retten, som fastslo at de seks i realiteten var midlertidig ansatte.

Les også: Saksøker sjefen for å få fast lønn

Ikke like rettigheter

De seks polakkene får dermed svart på hvitt at de er fast ansatte, og får tilkjent lønn de skulle ha hatt i perioder uten oppdrag, og 20.000 hver i erstatning.

Ifølge dommen fikk polakkene ikke, til tross for at de var fast ansatte, ikke de samme rettighetene til for eksempel ferie og sykepenger som andre fast ansatte.

Påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er strålende fornøyd. Han mener dommen vil få store konsekvenser for norsk arbeidsliv.

– Dette er en viktig dom som vil få stor betydning for alle bemanningsbyråer i Norge. Etter vårt syn er dommen som forventet, men det er ekstra gledelig at dommen er uten dissenser. Retten var aldri i tvil om resultatet, sier Gabrielsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: Måtte jobbe «dugnad» på sjefens hytte. For pølse og lompe og en tusenlapp.

Enormt press

Han mener retten nå slår fast det LO har ment lenge – det er ulovlig med fast ansettelse uten garantilønn. Det er i realiteten en midlertidig ansettelse.

– Dette er en ekstremt viktig dom, spesielt i en tid hvor vi har et enormt press i arbeidslivet på grunn av den høye ledigheten. Dette viser det vi har sagt hele tiden, at faste ansettelser skal være hovedregelen i arbeidslivet. Jeg vil berømme disse seks for å ha tatt kampen. Det er viktig at vi får denne type domfellelser for å vise at en spade er en spade, sier Gabrielsen.

NHO vurderer anke

Leder for arbeidslivsavdelingen i NHO Service, som organiserer bemanningsbransjen og har ført saken for Clockwork i retten, Bjørn Ove Fjellandsbø, mener på sin side at dommen ikke nødvendigvis får stor betydning for bemanningsbransjen som sådan.

– Vi mener det er viktig at retten har slått fast at bemanningskontrakten er lovlig. Det er viktig for hele bransjen. Resten får vi komme tilbake til når vi har fått finlest dommen, sier han.

– Kommer dere til å anke?

– Det får vi ta en vurdering av etter hvert.

(ANB)

Mer fra Dagsavisen