Innenriks

Renter uten grenser

Bankene tjener fett på at forbruksgjelda blant unge har skutt i været. Hos Helgeland Sparebank kan du få forbrukslån med 200 prosent rente.

Bilde 1 av 3

Forbrukslån og kredittkortlån har eksplodert de siste årene. Norske forbrukere oversvømmes med tilbud om lån til oppussing, reiser eller nye møbler. Mange låner mer enn de klarer å betale tilbake. Bare på det siste året har unge nordmenns inkassogjeld økt med 50 prosent, til 235 millioner kroner, viser nye tall fra Kredinor.

Les også: Unge har 235 millioner i inkassogjeld

Skyhøye renter

Rentene på forbrukslån er svært høye – ofte langt høyere enn de ser ut på papiret. Hos Helgeland Sparebank er den nominelle renten på 16,15 prosent, men med etableringsgebyr på 5.000 kroner og termingebyr på 60 kroner blir den effektive renten langt, langt høyere. Skal du låne 10.000 kroner til en ny vaskemaskin hos Helgeland Sparebank ender du opp med å betale en sum på over 17.000 kroner i løpet av ett år. Beregninger på Finansportalen.no, som drives av Forbrukerrådet, viser at renten for et slikt lån er på 192,7 prosent – og at Helgeland Sparebank dermed har Norges verste rente på forbrukslån i den nevnte størrelsesorden.

Det er spesielt når man låner små summer og har kort nedbetalingstid at renten blir skyhøy.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Finsk løsning

– En finsk løsning ville forhindret denne typen lån, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

I Finland er det maksrente på rundt 51 prosent.

Forrige fredag skrev Dagsavisen om Azfar Majothi fra Sarpsborg, som fikk sms-er med tilbud om mer kreditt hver eneste dag da han allerede satt nedsyltet i gjeld fra forbrukslån og kredittkort.

– Azfar er et eksempel på at de siste långiverne som ga ham lån ikke har utført en ansvarlig kredittvurdering. De som innvilger lån på uansvarlig vis, bør møte sanksjoner, sier Jorge Jensen.

Les også: Vil stoppe lånebonanzaen

Gebyr

Høye etableringsgebyr er en viktig grunn til skyhøye renter på forbrukslån, ifølge Elisabeth Realfsen, redaktør for nettstedet Finansportalen.no som drives av Forbrukerrådet. På nettsiden kan man finne en oversikt over hvilke banker som gir de billigste og dyreste forbrukslånene i Norge. Helgeland Sparebank kommer ut som den verste utlåneren på forbrukslån.

Realfsen har problemer med å se hvorfor banker skal kunne ha en effektiv rente på mer enn 25 prosent i Norge.

– Hvis et lån må prises til rentesatser på over 25 prosent er det for å prise inn risikoen. Det kommer stadig flere leverandører, og det tyder ikke på at tapene er så store at de rettferdiggjør så grove rentesatser, sier Realfsen.

– Helt vanvittig

Sosialistisk Venstreparti (SV) har foreslått flere tiltak for å dempe spekulativ utlånsvirksomhet og ekstremt høye renter.

Partiet foreslår blant annet at man skal innføre rentetak, forbud mot markedsføring og strengere krav til hvem som skal kunne tilby forbrukslån.

SV-nestleder Snorre Valen er ikke nådig når han hører om rentene hos Helgeland Sparebank.

– Det er helt vanvittig, og illustrerer bare behovet for et rentetak. Motargumentet om at flere vil ta opp forbrukslån er bare en avsporing, sier han.

Strammer inn

Når det gjelder markedsføring av forbrukslån og kreditt, har SV og Forbrukerrådet til en viss grad fått gehør hos organisasjonene Finans Norge og Finansieringsselskapenes Forening (FinFo) som i går ble enige om å stramme inn når det gjelder markedsføring av slike lån.

De foreslår blant annet at markedsføring skal tydelig merkes, at forbruker ikke skal få tilbud om lån som ikke passer forbrukerens finansielle situasjon og at avslag fra forbruker skal respekteres.

– Markedsføring av forbrukslån og kredittkort skal ikke være aggressiv og påtrengende, og vi er naturligvis særlig opptatt av hensynet til unge forbrukere, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge i en pressemelding om bransjenormene som de to organisasjonene har blitt enige om.

Ikke en prioritet

– Jeg er egentlig ikke overrasket, sier Lisbeth Flågeng, administrerende direktør i Helgeland Sparebank til Dagsavisen om at banken hennes kommer svært dårlig ut på forbrukslån.

– Forbrukslån er overhodet ikke noe satsingsområde hos oss. Vi har forsvinnende få kunder på dette området, men hvis en kunde absolutt vil ha et slikt lån hos oss, nekter vi dem ikke, konstaterer hun.

Nyeste fra Dagsavisen.no: