– I julen er det hyggelig å gi hverandre gaver, men vi må snakke om dyre og mange gaver virkelig er det som gjør julen spesiell, eller om kjøpepress tvert imot kan føre til mer stress, mer press og en baksmell som ingen av oss er tjent med, sier partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson.
– Akkurat nå er det mange som gruer seg til januar fordi regningen fra kredittkortet da dumper ned i postkassa. Det kan sette en bitter smak på julefeiringen. Stadig flere havner i kredittkortgjeld i Norge, og det er en usunn utvikling som er trist for dem som rammes av tvangsinnkrevinger og havner i økonomisk uføre, fortsetter han.
– Kanskje kan julen bli enda bedre om man fokuserer på de andre tradisjonene, som god julemat, å gå rundt juletreet og julekonserter, og ved å gi noen kroner til dem som nå lever i usikkerhet i Syria og andre krigsrammede steder.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
Kraftig forbruksvekst
Utspillet fra Hansson kommer etter en artikkel i Dagsavisen mandag, hvor det gikk fram at forbruksveksten i Norge har vært formidabel de siste tiårene.
Det gjennomsnittlige forbruket per nordmann var på nær 250.000 kroner i fjor. Omregnet til dagens kroneverdi var det mer enn dobbelt så mye som i 1980, påpeker Framtiden i våre hender.
Bare de siste årene har forbruket økt med flere tusen kroner per måned.
FNs bærekraftmål
Hansson konstaterer at utviklingen på ingen måte er bærekraftig.
– Norge har skrevet under på FNs bærekraftmål, der nummer 12 av målene er at vi skal ha bærekraftig forbruk og produksjon. Statistikken fra SSB viser at vi er ganske langt unna dette i Norge. Vi har tvert imot et kraftig overforbruk. Miljøpartiet de grønne ønsker å få ned forbruket for å få ned klimagassutslippene, men også fordi vi mener at fokus på å kjøpe flere ting ikke skal være den viktigste verdien i samfunnet vårt. Vi synes det er feil at det vi i dag kjøper, ikke varer lenger, og at det vi forbruker ikke resirkuleres. Det er et veldig stort sløseri med ressursene våre, og det er problematisk.
Slik kan det gjøres
For å komme dette til livs har MDG lansert en rekke ulike forslag, blant annet følgende:
En fjerning av all moms på reparasjoner for å gjøre det mindre attraktivt å kjøpe nytt når noe går i stykker
En reduksjon av kjøttforbruket blant annet ved redusert reklame for kjøtt, høyere priser, innføring av kjøttfrie dager og bedre utvalg av vegetariske alternativer.
Mer deling av blant annet sykler, sportsutstyr, verktøy og boliger.
Tiltak for å øke ulike produkters levetid.
Høyere avgifter på bruk av naturressurser, slik at det blir mer attraktivt å resirkulere ressursene.
Utvikling av mål for livskvalitet og økologisk bærekraft.