Innenriks

De Grønne sier nei til Frp

– Erna Solberg hadde aldri satt seg ned med Frp om hun tok klima og miljø på alvor.

Miljøpartiet De Grønne har vedtatt valgkampstrategi på sitt landsstyremøte i helga. Partiet har vedtatt politikk og hovedsaker, og de har bestemt seg for hvilket parti som i hvert fall ikke skal i regjering til høsten: Fremskrittspartiet.

– Frp blokkerer det grønne skiftet, sier talsperson Une Aina Bastholm til Dagsavisen.

Hun sier at de siste ukers budsjettkaos har forsterket det inntrykket, selv om det har ligget i kortene lenge.

Kristelig Folkeparti har allerede gjort et liknende vedtak.

– Det er greit å klargjøre allerede nå at det ikke er aktuelt å støtte partiet som er lengst unna oss på det grønne skiftet, sier Bastholm.

MDG har satt seg som ambisjon å få 5 prosent oppslutning i 2017-valget, og at de dermed vil komme over sperregrensa.

– Om vi gjør det er det ikke helt utenkelig at vi havner i vippeposisjon. Da kan det være naturlig for oss å være støtteparti for en regjering, men det vil selvfølgelig være avhengig av hva vi får igjen i forhandlinger, sier hun.

Dyrevelferd som hovedsak

– Små partier som fremmer miljø og klimasaker har en tendens til å love seg bort til et stort parti før valget. Da har man ikke så mye å forhandle på, fordi man ikke kan si at «da går jeg til den andre sida».

– Men det er jo en politisk grunn også. Både Høyre og Ap har alt for god tid og har problemer med å oppdatere seg til den tida vi lever i. Det har budsjettkaoset vist. Erna Solberg hadde aldri satt seg ned med Frp om hun tok klima og miljø på alvor, sier Bastholm.

MDG har også i helga vedtatt tre hovedsaker for valgkampen, i tillegg til miljø og klima. De tre er grønn næringspolitikk/grønne arbeidsplasser, respekter matfatet og dyrs egenverdi, samt livskvalitet og bærekraftig velferd.

Mer fra Dagsavisen