Innenriks

Regjeringen gikk på romsmell

Høyre og Fremskrittspartiet vil trolig stemme med flertallet når Stortinget tirsdag vedtar et representantforslag fra Ap og SV om en norsk romstrategi.

Tidligere i uka ble det klart at samarbeidspartiene Venstre og KrF vil videreføre bevilgningene til den norske romsatsingen. Regjeringen ser dermed ut til å bli påført et aldri så lite nederlag, midt i den fastlåste budsjettstriden.

– Jeg mener Høyre bør stemme sammen med flertallet i Stortinget, slik som denne saken har utviklet seg. Men vi jobber med noen justeringer i ordlyden, sier Høyres Ove Trellevik til NTB.

Det er ventet at Fremskrittspartiet vil gjøre det samme.

Skulle kuttes

I budsjettforslaget la regjeringen opp til et kutt på 75 prosent i satsingen på de frivillige programmene i Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA). Nasjonale følgemidler reduseres med 40 prosent.

1. desember skal ministrene med ansvar for romfart i EU- og EØS-området møtes for å melde inn sine bidrag for 2018 og årene etter.

– Nå kan Stortinget i forkant av møtet i ESA gjøre et vedtak som binder regjeringen til å legge bort sitt store kutt i norsk romfartssatsing. De kan ikke reise til dette møtet og varsle 75 prosent kutt, hvis de har respekt for Stortinget, sier næringskomiteens leder Geir Pollestad (Sp) til NTB.

Milliardindustri

Romindustrien sysselsetter i dag mer enn 1.200 ansatte, men regjeringens forslag har skapt frykt for at rundt 300 arbeidsplasser kan forsvinne.

– Flertallet på Stortinget har reddet norsk romvirksomhet. Dette er en gledens dag, sa daglig leder Eline Oftedal i Norsk industriforum for romvirksomhet da nyheten kom på torsdag.

NHO, Tekna og flere universiteter og bedrifter ga i en høring på Stortinget nylig uttrykk for uro over regjeringens forslag.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen