Innenriks

Vågan sier nei til konsekvensutredning

Med dette vedtaket er det klart at alle kommunene i Lofoten er imot en konsekvensutredning. Ap i Nordland sier de tar med seg dette signalet videre i sin diskusjon om saken.

Kommunestyret i Vågan snudde i spørsmålet om konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen og Senja da spørsmålet ble tatt opp mandag.

Etter en lengre debatt ble et fellesforslag fra Venstre, Rødt og SV vedtatt med 19 mot 10 stemmer, skriver Lofotposten. Et forslag fra ordfører Eivind Holst (H) om å si ja falt. Både Høyre og Arbeiderpartiet var delt i spørsmålet.

Les også:Han går for oljesmurt skifte

Med dette vedtaket er det klart at alle kommunene i Lofoten er imot en konsekvensutredning.

Ap i Nordland: Tar med oss dette signalet

Arbeiderpartiet er nå inne i en programprosess fram mot Landsmøtet i 2017 der de skal ta stilling til dette spørsmålet. Mange fylkeslag er delt, og i tillegg er også LO delt i spørsmålet, med en overvekt av tilhengere for vern.

Les også:Splid om Lofoten

–  Hva betyr dette for Nordland Aps stilling i denne saken?

–  Det er bra at saken debatteres lokalt. Når alle seks kommunene i Lofoten nå signaliserer at de ikke ønsker petroleumsvirksomhet i området er det et signal vi tar med inn i denne prosessen. Den nye holdningen i kommunestyrene i Lofoten er nok også et uttrykk for at ringvirkningene i nord ikke har stått i forhold til forventningene, sier leder i Nordland Ap, Bjørnar Skjæran, som også sitter i programkomiteen til Ap.

– Legg ballen dø, Jonas

SV-leder Audun Lysbakken mener dette vedtaket er en del av et fundamentalt skifte i debatt om Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Stemningen i regionen har endret seg . Det betyr at direktørene i norsk olje og gass, Jonas Gahr Støre (Ap), Erna Solberg (H) og SivJensen (Frp) ikke lenger kan skyve lokalsamfunnet i Lofoten, forann seg. Det er poltikerne sørpå som ønsker konsekvensutredning. Dette er et signal jeg håper Jonas Gahr Støre vil ta inn over seg.  Ap har muligheten til å legge denne ballen dø, og det vil jeg sterkt oppfordre dem til, sier Lysbakken til Dagsavisen.

Støres rådgiver Camilla Ryste opplyser om at det ikke er noe nytt å melde fra partilederen. Han avventer landsmøtet våren 2017.

Kraftig signal

Dette viser, med all tydelighet, at flertallet på stortinget er på kollisjonskurs med lokalbefolkningen, mener leder i Naturvernforbundet Silje Ask Lundberg.

Les også:Går mot olje-nei

–   Dette bør særlig være et kraftig signal til Arbeiderpartiet, når mer enn halvparten av deres kommunestyregruppe i Vågan sier nei til konsekvensutredning, sier Lundberg i en skriftlig kommentar til Dagsavisen.

– Dersom noe parti for alvor tror de kan ha miljø- og klimaprofil uten å tydelig si nei til å åpne dette om området for petroleumsvirksomhet tar de alvorlig feil. Siden sist har den folkelige motstanden bare styrket seg, og det kan jeg garantere at den vil fortsette å gjøre frem mot stortingsvalget i 2017, legger hun til.

– Følger en trend

Også Bellona-rådgiver Sigurd Enge mener dette er en gledelig nyhet.

– Nå er alle kommunene i Lofoten på linje, og dette følger en trend vi har sett i fagbevegelsen og i Arbeiderpartiet. Post-Paris-virkeligheten siger inn over folk, over hele landet. Det er veldig gledelig, sier Enge til Dagsavisen.

Han mener et lokalt nei, bør være et tydelig signal til Nordland Ap, som de kan ta med seg til Aps landsmøte, som skal ta stilling til spørsmålet til våren.

–  Når kommunene selv sier et nei til konsekvensutredning, sier de samtidig ja til andre næringer som fiskeoppdrett og turisme, sier Enge.

Les også:Ap lytter til LO i Lofoten-saken

Mer fra Dagsavisen