Innenriks

Titusenvis av barn og unge går på skoler med overvåkingskameraer

Dagsavisen dokumenterer: Massiv økning i bruk av kameraer på skoler.

– Jeg tror mange ungdommer godtar i større og større grad at de overvåkes på ulike arenaer. Om det er på datamaskinen, mobiltelefonen eller av kameraer i det offentlige rom. Det er en utvikling jeg tenker er skummel, sier elevrådsleder ved Nydalen videregående skole, Audun Bakke Jensen.

Nydalen videregående nord i Oslo huser til daglig 950 elever, og ligger flott til i den gamle fabrikkbydelen ved Akerselvas bredd. Da skolen sto ferdig i 2011 skulle den bli en av byens prestisjeskoler, og står som et imponerende praktbygg mellom departementer, medieselskaper, restauranter og kontorer.

LES OGSÅ: Sjekk hvilke skoler som bruker overvåkingskameraer her

Her får elevene gode karakterer, og karaktersnittet som kreves for å komme inn på allmennfag her er i år det nest høyeste i hele byen. 
Skolen frontes av store, blanke glassfasader. Innvendig er det åpne løsninger. De har flerbrukshall og bibliotek. Og en rekke små, svarte glasskuler som henger i taket ved inngangen til bygningen: Overvåkingskameraer. Disse ble satt opp i sommer etter flere alvorlige innbrudd.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Over 100 skoler

Nydalen er langt fra den eneste skolen i Norge som har satt opp kameraer. Dagsavisen kan nå dokumentere hvordan bruken av overvåkingskameraer på skoler har skutt i været. Vi har gjennomgått samtlige virksomheter med korrekt innrapporterte overvåkingskameraer. Gjennomgangen viser hvordan titusenvis av skolebarn i Norge hver dag går forbi overvåkingskameraer på skolen.

Vi har klart å finne 119 skoler i Datatilsynets arkiver. Men ifølge Datatilsynet er nok det bare toppen av isfjellet. Det slurves mye med rapporteringsplikten, og det finnes en lang rekke gode og dårlige grunner til at en skole ikke rapporterer inn kamerabruken til Datatilsynet.

LES OGSÅ: Datatilsynet advarer mot overvåkingskameraer i skolen

Ifølge en sak fra Aftenposten fra 2007 var det på det tildspunktet 47 skoler med innrapoprterte kameraer. Dersom det tallet stemmer har bruken av overvåkingskameraer på skoler nesten tredoblet seg i løpet av de siste 9 årene. På samme tid har ungdomskriminaliteten i Norge gått ned. Kriminalstatistikken viser at norske barn sloss mindre. De ruser seg mindre. De stjeler mindre. Og de driver mindre med hærverk. «Tillit til elever og lærere» er blitt trenduttrykk politikere strør om seg med.

Hvorfor kameraer?

Så hvordan begrunnes bruker av overvåkingskameraer? Vi har tatt kontakt med samtlige rektorer på skoler med kameraer. Et svar går igjen: De vil bli kvitt hærverk og kriminalitet på skolens område. Mange svarer at de kameraene fungerer etter hensikten.

Du kan lese alle svarene fra rektorer her.

Leder av Elevorganisasjonen, Sylvia Lind, er skeptisk. Denne høsten har «tillit til eleven» vært organisasjonens mantra. Kameraovervåking kan være pisk. Derfor er Elevorganisasjonen skeptiske, selv om de mener det finnes tilfeller der kamerabruk kan være nødvendig.

– Vi mener at pisk er aldri løsninga. Kameraer kan selvfølgelig virke preventivt, men vi mener det er andre tiltak som er enda bedre, som også skaper gode holdninger og verdier. Kameraer kan i verste fall føre til frykt, sukker Lind.

Hun mener det er ett tydelig kriterium som alltid må være til stede for at det er greit at en skole setter opp videokameraer. Elever og foreldre må involveres i prosessen, og både bli informert og være en del av beslutningen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: