Innenriks

– Vi ble tatt litt på senga

Etter en rolig vår har leieprisene igjen skutt i været.

– Vi ble tatt litt på senga da vi skulle lete etter leilighet. Det er absolutt ikke billig, sier Ronni Bjerke Albertsen til Dagsavisen.

Han står utenfor kirken på Sagene i Oslo, bydelen han og kjæresten har leid bolig de siste tre årene. I vår fikk de beskjed om at huseieren skulle flytte tilbake, og at de måtte ut. Da de begynte å sondere markedet, fikk de seg en støkk.

– For noen få år siden leste vi en sak om en leilighet på rundt 40 kvadrat som ble leid ut for 8.500 kroner i måneden. Tilfeldigvis lå den samme leiligheten ute nå, men prisen hadde økt til 15.000 kroner, sier Albertsen.

Kraftig økning

Oslos utleiemarked er igjen brennhett. Etter en stille vår, med prisnedgang i april, viser Utleiemeglerens juni-statistikk at snittleien på en 1-romsleilighet i Oslo er 9.186 kroner i måneden. Det er en oppgang på 7,2 prosent fra mai og 6,7 prosent fra i fjor sommer.

Det er riktignok lite sammenlignet med prisveksten på salgsboliger i Oslo, som i snitt koster 13,4 prosent mer enn for ett år siden.

– Økningen i leiepriser er mer fornuftig, sier Magnus Wennberg, sjef i Utleiemegleren Grønland.

Det har vært en god vår for leietakere. Rekordmange utleieboliger på finn.no dempet prisveksten, og i mai sank snittleien med over 9 prosent. Investorers oppkjøp av boliger de leier ut, er blitt nevnt som en hovedårsak.

– Men nå har studentene våknet før studiestart, og dette har gitt mest press på de minste enhetene, sier Wennberg.

Leieboerforeningens leder, Lars Aasen, har fått flere henvendelser fra medlemmer.

– Det er kjempedyrt å leie, og når man vet hvem som er leietakerne i Norge – unge uetablerte, flyktninger, fattige og folk med perifer tilknytning til arbeidslivet – er prisveksten bekymringsfull. Dette er folk som ofte har dårlig økonomi og ikke uten videre klarer store økninger i boutgiftene.

Ifølge Aasen er det sannsynlig at Oslo vil få en større andel leieboere i framtida.

– Den voldsomme veksten i boligprisene gjør det vanskelig for mange å finansiere egen eid bolig. Økende arbeidsmobilitet gjør også leie mer attraktivt. I tillegg har vi store ungdomskull, arbeidsinnvandring og trolig også et økende antall flyktninger som naturlig vil søke å leie framfor å eie.

Etterlyser flere boliger

Aasen peker blant annet på flere prosjekter i Oslo hvor utbyggere får gunstige lån av Husbanken for å bygge utleieboliger, og hvor det settes nye og høye kvalitetskrav til boligene og utleierne.

– Derfor etterlyser vi flere utleieboliger som kan dempe etterspørselen og kjøle ned markedet, sier han.

Selv ser Ronni Bjerke Albertsen for seg å kjøpe når han har penger til det. I mellomtiden har han satt inn en annonse på Finn.no for å finne et sted å leie sammen kjæresten.

– Vi har allerede fått et titalls henvendelser fra eiere av boliger vi kunne tenkt å bo i og som passer vårt budsjett. Jeg har troen på at det ordner seg til slutt.

Mer fra Dagsavisen