Innenriks

Sikter seg inn mot regjering

Trygve Slagsvold Vedum avviser at et sentrumvenstre-samarbeid vil gi «tidenes mest konservative regjering». Han mener tvert imot at Sp og KrF ligger til venstre for Ap i enkelte spørsmål.

Bilde 1 av 8

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum er i et enda bedre humør enn vanlig når han tar imot Dagsavisen på gården sin på Ilseng i Hedmark. Partiet har de siste meningsmålingene ligget trygt plassert på sekstallet – med de andre småpartiene trygt på avstand. Det har vært en stortingssesjon som har gitt Sp sterk medvind: Kommunereform. Brexit. Rovdyr. Og også i asylspørsmålet, har Sp fått profilere seg tydelig. Vedum tar sommerferie med god samvittighet.

– Du er ikke redd for å nå formtoppen for tidlig?

– Jeg tar ingenting for gitt, men jeg tror mange ønsker seg noe annet enn regjeringens sentraliseringsprosjekt, og vi er det tydeligste partiet for nærhet til tjenester. Etter kommunevalget i fjor fikk vi mange tillitsvalgte lokalt. Det vi skal gjøre det neste året inn mot valget er ikke et Vedum eller Arnstad-prosjekt, det er engasjementet lokalt som gjør at vi kan lykkes, sier Vedum.

Mest konservative regjering

At det pågår en Ap/Sp-flørt i retning Knut Arild Hareide og KrF, har vært tydelig det siste året. Men nå begynner forestillingene mot en venstresentrum-regjering å piple til overflaten: «Tidenes mest konservative regjering», advarte Unge Venstres Tord Hustveit i Klassekampen.

Vedum er langt fra enig.

– Sp er liberale til hvordan folk velger å leve sine liv, men vi har tro på faste strukturer og mer konservative i sånne saker. Vi tror på å endre ting gradvis og kunnskapsbasert. Egentlig er «konservativ» et misforstått ord. Høyre definerer seg som et konservativt parti, men det kaster kommunereformen opp i lufta og venter på å se hva som vil skje. De endrer for endringens skyld. Det er ikke konservativt, sier han.

– Hva med verdispørsmål som bioteknologi, kontantstøtte, abort, rus?

– I kontantstøttedebatten er frontene mindre steile etter at den rødgrønne regjeringen målrettet den inn mot de minste barna, i bioteknologispørsmålet er det spenninger i alle parti, og selv om kanskje KrF mener noe annet, har det vært konsensus om abortloven siden 70-tallet og den enigheten kommer til å ligge fast. I ruspolitikken er Ap, KrF og Sp for å videreføre den norske tradisjonen mens Høyre og Frp vil bryte det ned, svarer Vedum.

Han peker på at KrF faktisk ligger til venstre for Ap i en rekke spørsmål, som for eksempel fordeling.

– Da vi satt i regjering kritiserte KrF oss for å ha en for dårlig fordelingsprofil. Aldri for sterk. Det er uforståelig at KrF nå sikrer flertall for Høyres skatteprofil. Det er ikke der de har hjertet sitt.

På lag med LO

Dagsavisens kommentator Arne Strand har tatt til orde for at Ap heller bør satse på en mindretallsregjering enn å samarbeide med Sp og KrF. Et slikt samarbeid vil nemlig bryte med «Aps solide tradisjon som et parti på venstresiden med solid støtte i fagbevegelsen», skrev han før sommerferien. Vedum mener det er tvert om: Sp har et tett og godt forhold til fagbevegelsen. Sp og LO i enkelte saker faktisk er mer enige enn LO og Ap:

– I spørsmål om tilknytning til EUs finanstilsyn gikk LO-lederen ut å advarte mot. Det var vi, ikke Ap, som stemte imot. Vi står tett med fagbevegelsen i andre saker som kommunereform, landbruk og næringspolitikk. I spørsmål om arbeidsinnvandring er vi enige med LO om at den norske praktikeren også skal ha jobb – og skal vi få til det må vi ha kontroll på arbeidsinnvandringen, sier Vedum.

Ikke støtteparti

Vedum har gjort det krystallklart at Sp aldri blir noe støtteparti. Enten er Vedum med regjeringen, eller mot den. Det beskjed har nok Ap-leder Jonas Gahr Støre fått med seg. Vedum vil imidlertid ikke være like klar på hvilke andre partier han vil samarbeide med, dersom det blir regjeringsskifte i 2017. Det er imidlertid vanskelig for ham å skjule at han gjerne vil ha KrF over på venstre banehalvdel i politikken.

– Det er opplagt. Det er rart at KrF støtter en regjering som er så imot alt de står for, som for eksempel fordeling, distrikt og syn på den norske modellen. Jeg mener de partiene som er mest enige er de som bør samarbeide. Det er derfor uforståelig for meg at KrF har satt Frp i regjering, sier han.

Trygves sommer

Skal sommeren nytes på ferie i Norge, i utlandet eller hjemme?

Alle tre. Vi har en liten båt vi skal kjøre rundt på Mjøsa i, så skal vi en uke på en seter uten mobildekning også en tur til Italia.

Den beste sommermaten er grillmat, nyfanget makrell eller servert på uterestaurant?

Det er ingen motsetning. Jeg er veldig glad i grillmat, særlig røkte sommerkoteletter, men restaurantmat er godt det og.

På stupebrettet går du for svalestup, mageplask eller bomba?

Jeg tror jeg klarer et svalestup.

I solveggen lesker du deg med pils, kroneis eller en kald glasscola?

Det kommer litt an på tidspunktet på dagen. Alle tre i løpet av sommeren. Det blir vel såpass mange soldager at jeg slipper å velge bare en av alternativene.