Innenriks

Fra nederlag til nederlag

KOMMENTAR: Statsråd etter statsråd kan nå notere seg for sviende nederlag. Samarbeidet med KrF og Venstre fungerer dårlig for regjeringen.

Nederlagene tårner seg opp for regjeringen halvannen uke før Stortinget tar sommerferie.  Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har allerede tapt kampen om storkommunen. Mandag sa innbyggerne i fire sørlandskommuner nei til å slå seg sammen med Kristiansand. Dermed fulgte kommunene etter nei-flertallene i kommunene rundt Trondheim, Ålesund, Molde og Stavanger. Sanners prestisjeprosjekt står for fall.

Les kommentaren: Regjeringens prestisjeprosjekt har gått på sitt tredje nederlag på rad

Mandag ble det også klart at Stortingets flertall går mot sentrale punkter i innvandringsminister Sylvi Listhaugs (H) tilstramningspakke. Statsrådens insistering på at Stortinget kommende fredag må stemme over samtlige av hennes 40 punkter, gjør at pakka blir mindre stram enn det den ville ha blitt hvis hun hadde holdt seg til Stortingets asylforlik fra i fjor høst. Det er tydeligvis viktigere for Frp å flagge regjeringens nederlag i Stortinget enn å få flertall for regjeringens asylpolitikk.

Klimaminister Vidar Helgesen (H) måtte i dag finne seg i at Stortingets flertall framskynder det norske målet om klimanøytralitet til 2030. Statsråden har gått inn for 2050.

Les også: Vidar Helgesen overkjørt av Stortinget

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) får ikke flertallet med på viktige punkter i den nye barnehageloven. Stortinget sier nei til hans omfattende kartlegging av barnehagebarna.

Les også: Barnehagelærerne - Røe Isaksen 3-0

Siste: Ap snur - sier likevel ja til fraværsgrense i videregående skole

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) kunne også notere seg et nederlag da byrådet i Oslo og Akershus fylkeskommune ble enig om Oslopakke 3. Det blir kraftig økning i bompengeavgiftene. Det er Frp og statsråden mot. Kapasitetene på E18 vestover blir mindre enn det samferdselsministeren har slåss for.

Les også: Trodde du de var enige om E18?

Mindretallsregjeringen Høyre/Frp har en samarbeidsavtale med KrF og Venstre for å skaffe flertall for regjeringens politikk. På slutten av stortingssesjonen kan det slås fast at avtalen ikke fungerer godt for regjeringen.

Kommentar: Rødgrønt flertall på nok en måling: «Regjeringsprosjektet sliter»

Nyeste fra Dagsavisen.no: