Innenriks

Ap snur – sier likevel ja til fraværsgrense i videregående skole

Regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet er likevel enige om at det skal innføres en nasjonal fraværsgrense i videregående skole.

– Det blir en nasjonal fraværsgrense. Det er flertall på Stortinget for det. Man ønsker en nasjonal fraværsgrense som ledsages av følgeforskning og evalueres nøye etter tre år, sier Høyres skolepolitiske talsmann Kent Gudmundsen til NTB.

I forrige uke satte Ap en stopper for regjeringens ønske om en fraværsgrense på 10 prosent. Men tirsdag ble Høyre, Fremskrittspartiet, Sp og Ap enige om et kompromiss da saken ble avgitt fra utdanningskomiteen.

Men hva den nye fraværsgrensen blir, er uklart.

Les også: Tusenvis av sinte elever streiket mot nye fraværsregler

Fornøyd kunnskapsminister

– Det er veldig bra at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og regjeringspartiene er enige. Det betyr at det blir en fraværsgrense. Det er veldig bra. Nå kommer vi raskt til å se på hvordan vi kan følge dette opp, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagsavisen.

Selv om det opprinnelige forslaget om fraværsgrense fra regjeringen ble nedstemt, anser han ikke resultatet som et tap for regjeringen, slik blant andre Trond Giske og Audun Lysbakken har vært ute og påpekt.

– Nei, vi har hele tiden invitert til et kompromiss. Da saken havnet i Stortinget for en uke siden kom nyheten om at det ikke blir noen fraværsgrense. Nå blir det en fraværsgrense, og det mener jeg er veldig bra, sier han.

Les også: Frykter flere elever vil droppe ut med strengere krav

Detaljstyring

– Stortinget driver ikke med detaljstyring. Vi gir nå ryggdekning til at statsråden kan innføre en nasjonal fraværsgrense og i dialog med sektoren finne ut hvordan denne best mulig kan innrettes. Flertallet viser til Utdanningsforbundets forslag, sier saksordfører Gudmundsen.

Dette forslaget har tidligere vært lansert som et kompromiss. Utdanningsforbundet foreslo en grense på 15 prosent og en mulighet for lokalt skjønn i særskilte tilfeller.

– Jeg er veldig tilfreds med at vi nå fra Stortinget sier fra om at skulk ikke er akseptabelt, og at vi nå kan gi norske lærere et verktøy de har etterlyst lenge, sier Gudmundsen. (NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: