Innenriks

Ruster seg for krevende kamp i 2017

Siv Jensen ble hyllet som Frps ubestridte leder på et Frp-landsmøtet preget av debatter om asyl og forsvar.

Jensen har sittet ti år som partileder, og ble søndag gjenvalgt for to nye år. Ubestridt, uten motkandidater og til jubel og applaus.
– Jeg har fortsatt det overskuddet og engasjementet som skal til for å lede Fremskrittspartiet, sa Jensen og takket landsmøtet for tilliten.
Jobben som partileder gir energi, og det vil det bli bruk for, slo hun fast. Det er behov for å jobbe med partiprogrammet rett og slett fordi Fremskrittspartiet allerede har gjennomført så mye av sin politikk, framholdt hun.

LES OGSÅ: – Høyre er vår konkurrent

– Vi skal implementere programmet i inneværende periode, vi skal modernisere partiprogrammet for de neste årene og bygge opp vår organisasjon til en veldig tøff og krevende valgkamp i 2017, sa hun.

Hvor lenge Jensen kan tenke seg å bli sittende, har hun ikke antydet noe om, men hvem som kan overta den dagen hun gir seg, ble likevel et samtaletema rundt lunsjbordene og i gangene. Noen dager før landsmøtet ble Sylvi Listhaug i Aftenposten lansert av Carl I. Hagen som en «soleklar kandidat».

Solvik-Olsen stiller ikke

Hvis Jensen trekker seg i 2018 eller 2020, må den neste lederen være innvalgt på Stortinget i neste stortingsperiode. Listhaug må innen kort tid avklare om hun er kandidat. Hun vil overfor VG ikke avvise en mulig nominasjon, men har for øvrig nøyd seg med å si at det er hyggelig å bli trukket fram som en mulig etterfølger.
Nestleder Ketil Solvik-Olsen, som også har vært hyppig nevnt, kunngjorde før helgen til valgkomiteen i Rogaland at han ikke vil stille til stortingsvalget.

Forsvarsopprør vant fram

Styrking av Forsvaret ble saken som skulle dominere debatten gjennom helgen. Den ene delegaten etter den andre entret talerstolen for å gi uttrykk for bekymring for nedbygging av Forsvaret, og oppslaget i Dagens Næringsliv nylig om at forsvarsministeren planlegger å kutte 1.500 stillinger og legge ned ni militærbaser.

Enstemmig stemte landsmøtet søndag for resolusjonen som krever at Norge skal bruke 2 prosent av BNP til Forsvaret innen 2024.

Det legger press på samarbeidspartner Høyre, som for to uker siden stemte for sammen mål, men uten å binde seg til et årstall.

Knapp innvandringsdebatt

Ytterligere innstramming i innvandringspolitikken var den andre store resolusjonen til behandling. Likevel fikk innvandring svært lite oppmerksomhet i løpet av helgen. Temaet ble knapt berørt i Jensens tale. Resolusjonsforslaget ble riktignok banket gjennom enstemmig, etter at kun én eneste delegat hadde tatt ordet i debatten.

LES OGSÅ: Striglet av Hege Ulstein

Landsmøtet stemte for en grunnleggende reform av asylinstituttet, og viste til at internasjonale konvensjoner har utspilt sin rolle under dagens utfordringer. Norge bør også stå utenfor EUs kvotefordeling og avtalen med Tyrkia, og ta initiativ til gjennomgang og mulig endring av Schengen-avtalen, mente landsmøtet.

Veien videre

Landsmøtet var også preget av et parti som ser framover mot neste år og stortingsvalg. Under Per Sandbergs ledelse i programkomiteen starter nå jobben med å lage nye politiske mål fram mot 2021. 

LES OGSÅ: Jensen: Ap og MDG får ut det verste i hverandre

Privatisering av eldreomsorgen skal på dagsordenen med fornyet kraft, varsles det. Tidligere FpU-leder Atle Simonsen slo et slag for at «Norges best bevarte hemmelighet, nemlig Frps skolepolitikk» er et politikkområde som bør fram.

(NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: