Innenriks

Sylvi Listhaug styrer mot nederlag

KOMMENTAR: Regjeringen har tenkt seg om. Tankene la Erna Solberg og Sylvi Listhaug fram på en pressekonferanse i formiddag.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fra Frp er en hard negl. Listhaug fikk så hatten passet da hun i romjula la fram 40 innstramningstiltak i asylpolitikken i en såkalt høringspakke. Fagfolk på området dømte forslagene nord og ned. Stortingets flertall, med samarbeidspartene Venstre og KrF som spydspisser, spiddet opplegget. Venstre sendte hele pakka tilbake til regjeringen med beskjed om den fikk tenke seg bedre om neste gang den gikk til Stortinget med tilstramningstiltakene.

Regjeringen har tenkt seg om. Tankene la statsminister Erna Solberg (H) og innvandringsminister Sylvi Listhaug fram på en pressekonferanse i formiddag. Tenkepausen har ikke endret på noen ting av betydning. Lovforslaget til Stortinget om tilstramningene i utlendingsloven er en tilnærmet blåkopi av Listhaugs liste fra i fjor.

Les også: Regjeringen vil kunne fengsle grunnløse asylsøkere

Bare på et punkt er det gjort en synlig endring. Det tidligere kravet om fire års arbeid eller utdanning før familiegjenforening kan finne sted, er redusert med ett år, fra fire til tre. Det vil i praksis ikke gjøre det mulig for flyktninger og asylsøkere å få til familiegjenforening i Norge. Den muligheten er praksis stengt.

Stortingets flertall reagerer med vantro og forbauselse. At mindretallsregjeringen Høyre/Frp tør provosere stortingsflertallet på denne måten? Nå som forrige gang er reaksjonene sterke i samarbeidspartiene Venstre og KrF. Venstre-leder Trine Skei Grande hevder at det er knefall av Høyre for Frp. Venstre kommer ikke til å støtte forslaget. Det gjør heller ikke KrF, selv om partiledelsen i ettermiddag ikke ville gå så knallhardt ut mot forslaget som det ledelsen i Venstre gjorde.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ap-leder Jonas Gahr Støre er også kritisk. I motsetning til sin nestleder Trond Giske som i romjula nærmest om omfavnet Listhaugs liste, gjør Støre det nå klart at Ap ikke vil støtte dette forslaget. Det må viktige forandringer til før Ap eventuelt kan stemme for deler av opplegget.

Bare noen timer etter at statsminister Erna Solberg og innvandringsminisiter Listhaug la fram regjeringens asylpolitikk er det med andre ord klart at forslaget ikke får flertall i Stortinget. Regjeringen må gå mange harde runder med Stortinget før Listhaug vet hvor mye som bli igjen av det hun har døpt Europas strengeste asylpolitikk.