Innenriks

– Blir aldri et støtteparti

Enten er Senterpartiet i en regjering, ellers er de imot regjeringen. Det er partiets beskjed til Arbeiderpartiet.

Bilde 1 av 2

– Vi vil aldri være et støtteparti. Aldri. Enten er vi med i en regjering, ellers er vi mot en regjering, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagsavisen.

Sp-lederen sier partiet ikke har lagt en endelig slagplan for hvordan kapre regjeringsmakten i 2017, men han gir likevel en tydelig beskjed til Jonas Gahr Støre: Arbeiderpartiet kan ikke overse Sp dersom venstresiden vinner valget.

– I hele vår historie har vi søkt regjeringsmakt. Støtteparti er ikke en naturlig rolle for Sp. Med dagens meningsmålinger er det mye som tyder på at det er vi som vil få en nøkkelrolle i 2017, og den vil vi bruke, sier Vedum.

LES OGSÅ: Ap går for flertall eller alenegang

Samarbeid i mindretall

Ap-nestleder Trond Giske sa i forrige uke til Dagsavisen at enten styrer Ap en koalisjonsregjering med flertall ellers er Ap i mindretallsregjering alene. En samarbeidsregjering i mindretall, som i dag, er ikke aktuelt, mener Giske. Dermed lukker han døra for en mindretallsregjering med Ap og Sp.

– Giske får tenke høyt. Jeg vil ikke si at det må være en flertallsregjering eller ingenting. Å ha absolutter er ikke slik vi tenker rundt dette. Vi har vært i mange koalisjonsregjeringer i mindretall. Jeg mener det er bra å ha koalisjoner, det gjør partiene bedre.

– Så du ser for deg at Sp og Ap alene kan være et alternativ?

– Vi lukker ingen dører, foruten for Høyre og Frp, sier Vedum.

Følger ikke SV

Diskusjonen om regjeringsalternativene på venstresiden skjøt fart etter at SV-leder Audun Lysbakken gjorde det klart at SV «forlater» det rødgrønne samarbeidet. SV vil ikke gå til valg i 2017 sammen med Sp og Ap. Et slikt farvel har ikke Vedum tenkt til å ta.

– SV må ta sine vurderinger. Sp kan være uenig med både Ap og SV i saker, men jeg har ikke behov for å bryte med noen. Selv om vi ikke er i et formelt samarbeid nå, er det mange saker som fortsatt binder oss sammen, som for eksempel fordelingspolitikken. Jeg opplever at dette også binder oss sammen med KrF, sier Vedum.

Dagsavisen har hatt en rekke kildesamtaler i flere partier. Det danner seg nå et bilde av at 2017-valget kan bli et valg med kun ett tydelig regjeringsalternativ, nemlig den sittende regjeringen.

– Hva er å foretrekke for Sp: Å gå til valg bare som Sp eller som en del av en blokk?

– Det må vi vurdere våren 2017, sier Vedum.

LES KOMMENTAR: Blokkene slår alvorlige sprekker (Arne Strand)

Størst av de små

Nettstedet Poll of Polls sitt gjennomsnitt av alle meningsmålingene fra februar, viser at Sp har en oppslutning på 5,6 prosent. I hele høst var gjennomsnittet rundt 6 prosent – noe som betyr at Sp per nå er størst av de mindre partiene.

Deler av det gode resultatet kan Vedum takke regjeringen for.

– Politikken kommer fram i forskjellen mellom partiene. Regjeringen har en blind tro på stordriftsfordeler på alle samfunnsområder. Å organisere tjenester nær folk, produsere norsk mat, ha norsk eierskap, har klangbunn hos folk. Denne regjeringen viser at det har mye å si om Sp er i regjering eller ikke, sier Vedum, og fortsetter:

– Vi har en viktig oppgave i norsk politikk nå: Vi må være et parti som peker på et alternativ, en annen vei enn regjeringens sentraliseringsprosjekt. Jeg opplever at vi har påvirkning på Ap i disse spørsmålene. Ap lytter ikke direkte, men etter hvert, sier Vedum.

Ønsker seg KrF

Vedum har i lang tid vært klar på at KrF vil ha det bedre i et samarbeid på venstresiden. Men Vedum vil ikke bruke det neste året på å «lokke» KrF over midtlinjen i norsk politikk.

– Om KrF skal bytte side, må de svare på selv. Men ser du på sakene KrF utfordret oss på da vi satt i regjering, som fordelingspolitikk, skatt og landbruk, og sammenligner med det regjeringen gjennomfører, sier det sitt. Det går motsatt vei av hva KrF vil. De klarer å reversere noe av regjeringens politikk, men det er ikke noe å gå til valg på. Politisk er det ingen tvil om at det er unaturlig for KrF å samarbeide med Høyre og Frp.

– Hva med Venstre?

– Venstre er mer delt. Hva Venstre er, avhenger av hvilken venstremann du snakker med. Jeg har ikke behov for å lokke dem over på en side. For meg handler 2017 om å få stemmer, så vil de politiske tyngdelovene avgjøre resten, sier Vedum.

Mer fra Dagsavisen