Innenriks

Refser Listhaug

Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) skal ikke få kneble kirken i samfunnsdebatten, mener Borg-biskop Atle Sommerfeldt, som er svært kritisk til regjeringens asylpolitikk.

Bilde 1 av 2

Nå går han i rette med innvandrings- og integreringsministerens virkelighetsoppfatning i både asylpolitikken og debatten rundt. Listhaug, uttalt personlig kristen og medlem av statskirken, har i lengre tid vært svært kritisk til kirkens innblanding i asylspørsmål.

KOMMENTAR: Statsråd Listhaug provoserer (Arne Strand)

– Et kompliment

I VG kalte hun torsdag kirken for en venstresideaktør som kan ødelegge det norske velferdssamfunnet.

– Vi lever med at hvert enkelt medlem kan uttrykke troen sin slik de ønsker. Alle er velkomne i kirken. Men Listhaug må også akseptere at kirken har en posisjon i samfunnsdebatten, sier biskop Atle Sommerfeldt i Borg bispedømme, og tilbakeviser at han representerer venstresiden.

– Vi har ledere, prester og andre medlemmer fra hele det politiske spekteret, og kirken har også vært kritisk til den forrige regjeringens flyktningpolitikk, påpeker han.

Listhaugs korstog mot kirken startet da hun i høst uttalte til NRK at alle som tar til orde for en streng innvandringspolitikk framstilles som fæle mennesker, noe hun selv døpte «godhetstyranniet».

– Det tar jeg som et kompliment. Hvis makthaverne opplever at kirkens budskap om godhet er tyrannisk overfor makthaverne, så er vi jo på rett vei, svarer Sommerfeldt.

LES OGSÅ: Da godhet ble tyranni

Psykologiske traumer

Han liker dårlig statsrådens retorikk. På Twitter kommenterer han kritikken fra Møre-biskop Ingeborg Midttømme, som i en høringsuttalelse roper varsku om Listhaugs innstrammingstiltak.

«Møre biskop tydelig og god, statsråden tydelig og......».

– Hvilket ord leter du etter?

– Jeg vil ikke karakterisere henne. Men hun må forstå forskjellen på flyktninger og innvandrere, og at folk på flukt har krav på beskyttelse. Da er det ingen god idé å sende enslige, mindreårige asylsøkere ut av landet når de fyller 18 år. Jeg er redd det å sette livene deres på vent kan være med på å skape psykologiske traumer blant disse unge menneskene, sier biskopen, som selv arbeider med en høringsuttalelse til regjeringens forslag om innstramminger. Høringsfristen er 9. februar.

– Fremstår som politiske aktører

Listhaug avviser overfor Moss Dagblad at hun forsøker å kneble kirken.

– Kirken har ytringsfrihet som alle andre i samfunnet og står fritt til å bruke den. Mitt poeng er at biskopene i den norske kirken framstår som politiske aktører som sier hva de er for og mot, men som ikke har noen løsninger for øvrig. Jeg tror fremdeles det finnes menigheter rundt om i landet som er inkluderende og hvor man kan føle seg hjemme uavhengig av politisk ståsted, selv om ikke biskopene inviterer til dette, skriver statsråden i en e-post.

Kritikken fra biskopene lever hun godt med, skriver asylministeren videre.

– Med den responsen jeg fikk i forbindelse med debatten om hva som er godhet i høst, så kan jeg forsikre om at det var mange som følte akkurat det samme som meg. Så får biskopene gjøre seg opp en vurdering av om de vil gjenreise folkekirken eller fortsette ferden med å støte fra seg flere medlemmer, svarer hun.

LES PORTRETT: Sylvi Listhaug: Portvokteren