Innenriks

– Skatteflyktninger større trussel mot velferdsstaten

Å peke på syriske flyktninger som den største trusselen mot velferdsstatens bærekraft er en lynavleder, mener Snorre Valen (SV).

«Sylvi Listhaug har selvsagt rett: For mange flyktninger truer velferdsstaten. Men hun burde nevnt at trusselen er større fra skatteflyktninger enn fra enslige asylsøkere.» Det skrev kommentator Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad i helgen. Han viser til den franske økonomen Gabriel Zucmans, som har regnet ut at rundt 60.000 milliarder kroner ligger gjemt i skatteparadiser. Det er 8 prosent av verdens formuer.

SVs Snorre Valen mener Omdal er inne på noe viktig.

– Å peke på syriske flyktninger som den største trusselen mot velferdsstatens bærekraft er en lynavleder. Ja, det å ta imot mange asylsøkere på kort tid er dyrt. Men over tid er trusselen fra skjulte skatteparadiser mye mer alvorlig for velferdsstaten.

Titalls milliarder

Valen mener tapet skatteflyktningene medfører er enormt.

– Skattedirektoratet er forsiktig med anslag, men vi snakker her om mange titalls milliarder kroner, mest sannsynlig også over hundre, sier Valen.

Dette er regjeringen for lite opptatt av, mener han.

– Frp er tjent med å tegne et bilde av flyktningene som snyltere som bæres fram på gullstol, men skatteparadis og velferdsmillioner som forsvinner bryr de seg ikke om, sier Valen.

Vil skape flere flyktninger

Statssekretær i Justisdepartementet Jøran Kallmyr mener venstresidens ønske om å øke skattene i hvert fall ikke er veien å gå.

– Det vil bare skape flere skatteflyktninger. Så er det ikke mulig å finansiere det økte antallet asylsøkere ved å øke skattene. Det som er en realitet er at hvis vi ikke får ned antallet asylsøkere, så blir velferdsgodene våre truet over tid, mener Kallmyr.

Svart økonomi

KrFs Hans Olav Syversen er lite begeistret for å sette kostnadene til grupper opp mot hverandre.

– Snart er vi bare utgiftsposter alle sammen. Når det er sagt, er flytting av inntekter ut av landet én av de største utfordringene for velferdsstaten, sier Syversen, som også vil framheve den svarte økonomien vi har her i landet, som et vesentlig problem.

– Hadde vi fått bukt med den svarte økonomien, hadde vi hatt 50 milliarder ekstra i året å rutte med.

Nyeste fra Dagsavisen.no: