PARIS (Dagsavisen): Framdriften er minimal i klimaforhandlingene her i Paris. Mange land tviholder på sine posisjoner, og tida for å finne kompromiss begynner å bli liten. Nå slår statsministeren i Tuvalu alarm.
– På meg virker det som om enkelte land har som strategi å holde tempoet nede, sier statsminister Hon Enele Sosene Sopoaga til Dagsavisen.
Han kommer med en innstendig oppfordring til landene om å finne løsninger.
– Det bekymrer meg veldig at forhandlingsprosessen går så sakte. Vi har mange oppgaver å løse og svært dårlig tid, sier han.
LES OGSÅ: Rød linje fra u-land
Paradis forsvinner?
Flere øyer i Stillehavet vil rammes hardt av klimaendringene. Sterkere stormer og høyere havnivå truer menneskene som lever der. Tuvalu ligger mindre enn to meter over havet, og 90 prosent av øyene kan forsvinne om havet stiger mer enn én meter.
Denne uka kom nye tall som viser at sju av ti mennesker som bor på Tuvalu, mener de må migrere om klimaendringene ikke stanses. Tallene ble presentert av FN-universitetets institutt for miljø og sikkerhet (UNU-EHS) og har sjokkert mange her i Paris. Ni av ti mennesker på Kiribati og ti av ti mennesker på Tuvalu mener at klimaendringene allerede rammer dem.
– Det er åpenbart at klimaendringene allerede er i gang, sier statsminister Sopoaga.
– Vi opplever sterkere stormer, mer erosjon og stigende hav. Vannforsyningen og matforsyningen vår er svekket, sier han.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
– Som i København
Sopoanga har i en årrekke vært talsperson for Aosis, forhandlingsgruppe som representerer små, sårbare øystater i klimaforhandlingene. Han har fulgt FN-forhandlingene i en årrekke og går nærmest for å være en institusjon i seg selv. Nå mener han forhandlingene har utviklet seg i en urettferdig retning.
– Forhandlingene skjer i små grupper, bak lukkede dører. Det er umulig for små land som oss å følge alle forhandlingsspor. Derfor er det en veldig urettferdig prosess, sier han.
– Vi frykter at de viktigste beslutningene nå blir utsatt til siste øyeblikk og at det så blir dumpet en vag tekst over oss. Da kan det ende som i København, sier Soponga.
Statsministeren viser til toppmøtet som havarerte for vel seks år siden. Ingen ønsker å havne i samme situasjon en gang til. Derfor er København-ordet nærmest tabu i Paris.
LES OGSÅ: Positiv til klimaendring
Fastlåst
Det er spørsmålet om såkalt «tap og skade» som nå truer med å velte forhandlingene. Dypest sett handler det om hvem som skal betale erstatning når stormen setter inn. Fattige land mener det er urettferdig at de alene skal betale for å gjenoppbygge skader som skyldes klimaendringer de selv ikke har forårsaket.
– Hvorfor skal land som ikke har gjort noe for å forårsake problemet, ta hele regningen med å tilpasse seg det som nå skjer, sier Soponga til Dagsavisen.
Tuvalu trenger penger til å bygge moloer, diker, varslingssystemer og bedre vannforsyning. U-landene som sitter i forhandlingsgruppen G77, mener skadeserstatning må inn i avtalen. USA er helt imot. Det liker ikke Soponga.
– Hvorfor skal ett land kunne blokkere dette spørsmålet, spør han retorisk.
LES OGSÅ: Norge vil droppe menneskerettigheter i klimaavtalen
– Jobber for kompromisser
Den norske forhandlingslederen, Aslak Brun, innrømmer at spørsmålet om tap og skade er svært krevende.
– Dette er noe av det vanskeligste vi jobber med, sier Brun til Dagsavisen.
Han forteller at Norge jobber med å finne kompromisser og har hatt møte med øystatene, men at det er vanskelig. Utålmodigheten statslederne ga uttrykk for under åpningen mandag, ser ut til å ha forduftet, fastslår Brun.
– Den utålmodigheten har ikke blitt omsatt i kompromissvilje i forhandlingene, sier han.
– Folk er glade i å gjenta sine posisjoner og lite interesserte i bevegelse. Mange er livredde for å gi opp posisjonene sine, og det er vanskelig å få til dynamikk, sier han.
Det forhandles nå om flere ulike tema i ulike arbeidsgrupper. En ny versjon av avtaletekst er ventet å komme på bordet i løpet av helgen.
Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.
Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.