Innenriks

– Vår viktigste næring

En samlet fagbevegelse mener at regjeringen må gjøre mer for å bevare arbeidsplasser og verdifull kompetanse i oljenæringen. I dag blir det stor markering i Stavanger.

Ni organisasjoner arrangerer en felles politisk markering ved Oljemuseet i Stavanger i ettermiddag. Kravet fra fagbevegelsen er klart: Olje – og energiminister Tord Lien (Frp) må komme med konkrete og målrettede tiltak for å hjelpe næringen over kneika.

Leder Leif Sande i Industri Energi er blant fagforeningslederne som skal holde appell under markeringen. Han er klar i sin tale om at oljenæringen er Norges desidert viktigste næring.

LES OGSÅ: Alt er ikke oljesvart

– Må på banen

– Det er det ingen tvil om, og oljenæringen vil fortsatt være den viktigste i Norge i lang, lang tid. Det ønsker vi å si klart ifra om, og sånn sett er det en meget viktig markering. Johan Sverdrup og Ekofisk er felt der det vil være stor aktivitet i 40–50 år framover, sier Sande til RA.

Fagforeningslederen mener myndighetene må på banen for å hjelpe næringen i den bølgedalen som den er inne i nå. For den blir midlertidig.

– Myndighetene må stille opp og sette inn tiltak. Det som har kommet til nå, har vært for dårlig. Det nytter ikke bare å snakke om et skifte og omskolering, for hva skjer da når arbeidstakerne med spesialkompetanse og oljerelatert utdanning trengs i næringen igjen? Skal de omskoleres tilbake igjen? spør Sande, og fortsetter:

– Dessuten er det viktig å vise at vi støtter dem som nå har mistet jobbene. Dette er folk som har tatt en utdanning og satset på en karriere i en bransje som har vært, er og fortsatt vil være den viktigste i landet vårt. Nå må også myndighetene også vise at de stiller seg bak dem, sier Sande.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Samlet fagbevegelse

De ni organisasjonene som står bak ettermiddagens markering, har som hovedmål å rette oppmerksomhet mot den utfordrende situasjonen i oljenæringen.

På vegne av sine nesten 400.000 medlemmer krever de nå handling fra myndighetene for å sikre arbeidsplasser og verdifull kompetanse i en næring Norge trenger i lang tid framover. Leif Sande tror fagforeningen vil kreve klare svar fra olje- og energiminister Tord Lien (Frp) som også har meldt sin ankomst.

– Jeg tror nok det er en del som ønsker å si noen ord til ministeren. Jeg håper mange benytter anledningen og møter opp, sier Sande.

LES OGSÅ: – Bare hundrelapper til de ledige

Mer fra Dagsavisen