Innenriks

Alt er ikke oljesvart

Tenk «smått er godt» og sats på et mangfold av mindre næringer. Det er resepten forsker Atle Blomgren skriver ut for Norges oljehovedstad.

Iris-forsker Atle Blomgren la i går fram en fersk rapport der 20 sentrale bedriftsledere i regionen er intervjuet. Slik svarer de på spørsmål om hvordan næringslivet kan bidra til å realisere potensialet:

• Begrense lønnsveksten og høyne arbeidsmoralen

• Bedre tilgang på «rett» kapital

• Industrialisere regional teknologi

Bedriftslederne ber også om mer støtte fra det offentlige for å sikre tilgangen på relevant arbeidskraft og holde bokostnadene nede ved hjelp av aktiv nybygging.

«Smått og godt»

Rapporten er bestilt av Greater Stavanger, som er et koblingpunkt for næringsutvikling i Stavanger-regionen. Under Greater Stavangers årskonferanse i går var det meste av det som kan krype og gå av politikere og næringsliv representert, for å finne ut hvordan Stavanger-regionen skal finne veien ut av oljesumpen.

– Framtida er «smått og godt». Veksten vil komme i mange mindre næringer, sier Blomgren til Rogalands Avis.

Han trekker fram potensielle vekstområder som verkstedindustri, reiseliv/restaurant, logistikk og IKT.

Attraktiv uten oljen?

Økonomiprofessor Ragnar Tveterås trakk fram kunnskapsarbeideren som svar på hvordan regionen skal omstille næringslivet.

– Vi er tvungent til å bevege oss inn i en kunnskapsbasert økonomi. Utfordringen er at vi ligger etter noen av de regionene vi konkurrer med når det kommer til andelen med høyere utdanning, sier Tveterås.

Han stiller spørsmål ved hvor attraktiv regionen er uten det han kaller «petroleumsrenten» – oljenæringen gir en lønnspremie på 10.000 til 20.000 kroner i månedslønn.

– Har UiS og Iris nok kapasitet til å tiltrekke seg kunnskapsarbeidere fra andre regioner og fra andre land? spør professoren og kommer med en oppfordring til politikerne:

– Det er faktisk et ansvarsområde for våre regionale politikere å øke kapasiteten på forskning og utdanning i regionen.

Skattehjelp fra Oslo

Næringsministeren forsikrer om at hun ikke har glemt formuesskatten.

Regjeringen har senket formuesskatten, men ikke nok – ifølge mange næringsaktører som ønsker den helt fjernet.

– Når jeg er ute og besøker bedrifter, får jeg én eneste beskjed: «Dere må gjøre noe med formueskatten». Selv i dårlige tider som nå, må penger hentes ut av bedriftene i form av skatter. Dere skal vite at jeg tar dette på alvor, sa Mæland og nevnte regjeringens skattepolitikk som et av de viktigste næringspolitiske grepene.

Hun la også vekt på at 60 prosent av budsjettet til hennes departement går til forskning.

– Vi skal satse på petroleumsrettet forskning og sørge for stabile rammevilkår på norsk sokkel. Vi skal bruke ny kunnskap til å utvikle både eksisterende og nye bedrifter.

Mer fra Dagsavisen