Innenriks

Grovt lemlestet og henrettet av IS

IS sendte bilder og video av mishandlingen av Ole Johan Grimsgaard-Ofstad til Utenriksdepartementet.

– Dette er en brutal og avskyelig handling, sa statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse onsdag kveld.

IS publiserte bilder som etter alt å dømme viser at nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet av IS.

– Vi må ta alle forbehold om at det publiserte bildet er ekte. Det undersøkes nå av våre eksperter. Men så langt har vi ingen grunn til å tvile på innholdet, sa Solberg.

LES OGSÅ: – Ofre for penger og propaganda

Statsministeren sa at henrettelsen ikke skal få påvirke norsk politikk framover.

– Selv om det er vondt, skal vi aldri la terroristene vinne, sa Solberg under pressekonferansen.

Nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og kinesiske Fan Jinghui holdes som gisler av terrorgruppen IS, som krever store pengesummer for å løslate de to. FOTO: NTB SCANPIX

Norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og kinesiske Fan Jinghui er henrettet av IS.

Mishandlet

Grimsgaard-Ofstad og kinesiske Fan Jinghui ble tatt til fange i Syria i januar, noe som først ble offentlig kjent da IS i september publiserte bilder av de to med krav om løsepenger. Utenriksminister Børge Brende kunne i går fortelle at Grimsgaard-Ofstad ble utsatt for grov mishandling i fangenskap.

– Han ble grovt mishandlet i fangenskap. Bilder og videoer av mishandlingen ble sendt til oss sammen med krav om løsepenger, sier Brende.
Ifølge Brende er det klart at det var løsepenger gisseltakerne var ute etter.

– De sendte oss bilder av lemlestelsene de påførte han for å presse oss, sier Brende.

Han tar forbehold om at opplysningene om dødsfallet ikke er bekreftet av uavhengige kilder.

Både Solberg og Brede har hatt kontakt med Grimsgaard-Ofstads familie.

– De har ønsket at jeg skal videreformidle at IS i denne saken har vist sin brutalitet ved å lemleste gisselet, sier Brende.

Vissheten om at Grimsgaard-Ofstad ble utsatt for mishandling i fangenskap, skal ha vært en stor påkjenning for familien, fortalte utenriksministeren.

Ifølge Dagbladet sier familien at IS først fjernet Grimsgaard-Ofstads tommelfinger på venstre hånd, deretter alle fingrene på hans høyre hånd.

Trykket bilde

Bildene av Grimsgaard-Ofstad ble publisert i siste utgave av IS-magasinet Dabiq. Bildene viser to døde menn, som er utsatt for vold, med teksten «Henrettet – etter å ha blitt forlatt av frafalne land og organisasjoner». I samme magasin skryter IS av hvordan de klarte å skyte ned et russisk fly over Egypt i oktober.

Grimsgaard-Ofstad, som var bosatt i Oslo, men opprinnelig fra Porsgrunn, fortalte i januar selv på sosiale medier at han hadde reist til Syria og befant seg i byen Idlib.

LES OGSÅ: Derfor betaler ikke Norge løsepenger

Fortalte på Facebook

«Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Endelig klarte jeg det», skrev Grimsgaard-Ofstad på sin Facebook-profil 24. januar.

Ifølge NTB tydet mye på at han ble holdt fanget av en IS-celle som har fått kallenavnet «The Beatles» som består av fire medlemmer som antas å være britiske muslimer.

Nyeste fra Dagsavisen.no: