Innenriks

Refser manglende mobbearbeid

Etter to år i regjering har Høyre kun drevet symbolpolitikk mot mobbing, mener Trond Giske (Ap).

Bilde 1 av 2

– Det må være grenser for hvor lenge man må vente før en statsråd begynner å handle, særlig når det gjelder et så viktig felt som tryggheten til barn og unge på skolen, sier leder i utdanningskomiteen på Stortinget, Trond Giske (Ap).

Dagsavisen har gjennom flere artikler den siste uka vist hvordan antall klagetall for mobbesaker har skutt i været siden Odin-saken fikk enorm oppmerksomhet i fjor.

LES OGSÅ: – For lite klaging

Djupedalutvalget

Men selv om flereklager, mener barneombudet at kampen mot mobbing fortsatt har store mangler.

Nå mener leder av utdanningskomiteen på Stortinget, Trond Giske (Ap), at regjeringen i praksis ikke har gjort noen verdens ting for å få bukt med mobbeproblemene i den norske skolen.

Han peker blant annet på manglende oppfølging av Djupedalutvalget, som før sommeren la fran en NOU om hvordan mobbing best bør bekjempes.

– Oppfølgingen av Djupedalutvalget er at det sendt ut på høring. Bortsett fra det er det ikke fulgt opp på konkret vis bortsett fra en nettportal i statsbudsjettet, sier Giske.

Han nevner kommunale beredskapsteam, styrking av sosialrådgivingstjenesten, styrking av Barneombudet, kompetanseutvikling hos lærere og flere miljøarbeidet som konkrete tiltak som fint kunne vært gjennomført uten å lene seg på utvalget.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flere konkrete tiltak

– Det er riktig at vi har ventet på Djupedalutvalget, men vi har fremskyndet arbeidet og jobber så fort vi kan hver dag for å levere forslag derfra. Men det har skjedd mer på våre to år enn de foregående 8. Det eneste den forrige regjeringa gjorde var å sette ned et utvalg, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Han sier at Giske tar feil når han mener regjeringen ikke har lagt konkrete tiltak mot mobbing på bordet.

– Det har kommet mobbeombud i flere fylker, vi har innlemmet barnehagene i anti-mobbe arbeidet, og i statsbudsjettet for 2016 piloterer vi en nettside som skal være forståelig for foreldrene i den labyrinten det er å finne ut hvordan man kan klage inn mobbing, sier Røe Isaksen, og legger til:

– For øvrig har jeg ikke hørt et eneste konkret tiltak fra Trond Giske, bortsett fra å stenge skoler. Det syntes jeg er en dårlig idé.

LES OGSÅ: Seksdobling av elevklager

Ikke lov å være passiv

Siden Bondevik proklamerte at han skulle få bukt med mobbing, har en rekke skoleministre satt i gang store prosjekter får å bli kvitt problemet. Men så langt har ingen lykkes.

– Man kommer aldri til å få en situasjon hvor mobbing ikke oppstår. Men vi kan få en situasjon der den alltid avdekkes og stanses. Det er ikke enkelt, men det er mulig. Når nær 10.000 elever hvert år utsettes for alvorlig og langvarig trakassering er det ikke lov å være passiv, sier Giske.

Nyeste fra Dagsavisen.no: