Nyheter

– For lite klaging

Fylkesmennene får fortsatt ufattelig få mobbeklager sammenlignet med hvor mange som faktisk mobbes, sier barneombudet.

– Jeg tenker at det er vanskelig å unngå at fylkesmennene får flere klager. Fortsatt er antallet veldig lavt, sier spesialrådgiver hos Barneombudet, Janicke Sæther Olsen.

I gårsdagens Dagsavisen kom det fram at Fylkesmannen i Oslo og Akershus har opplevd en seksdobling i antallet klager på mobbesaker etter at Odin-saken sprakk i fjor. I et vanlig år får Fylkesmannen i Oslo og Akershus omtrent 10 klager i året, hittil i år er det 60 som har klaget.

Les også: Englebarnet ditt 
kan være en mobber

Få klager

Men fortsatt er det forsvinnende få som klager på tiltak eller mangel på tiltak fra skolene og inn til Fylkesmennene. ifølge Elevundersøkelsen opplever 16.000 norske skoleelever å bli mobbet 2–3 ganger i måneden. Hos barneombudet får de en lang rekke klager hver eneste dag.

– Mange skoler tar nok ikke inn over seg hvor alvorlige daglige krenkelser for barn er. Flere bagatelliserer saker, har ikke gode nok systemer, og ikke alle skoler er knyttet til antimobbeprogrammer eller er med på kampanjer som virker, sier Sæther Olsen, og legger til:

– Hovedproblemet er at mange skoler ikke sitter på tilstrekkelig kompetanse.

Når foreldre eller et barn melder fra om mobbing er det skolen som først og fremst har et ansvar for å iverksette tiltak mot mobbingen.

Men dersom barna eller foreldrene er misfornøyde med oppfølgingen er det Fylkesmannen som er rette klageinstans.

Djupedal-utvalget

Men dersom noen ser seg nødt til å klage til fylkesmennene betyr ikke det slutten på problemene. Saksbehandlingen og tida det tar før tiltak settes inn tar altfor lang tid, mener barneombudet.

– Fylkesmennene må informere barn og foreldre om rettigheter, i stedet for å trenere saker. Det kan de gjøre innenfor sitt mandat i dag, sier Sæther Olsen.

Da Djupedal-utvalget la fram sin rapport tidligere i år var et av forslagene en nasjonal klageinstans for mobbing. Barneombudet etterlyser en oppfølging av utvalgets forslag.

– En del fylkesmenn er kjempeflinke, og har jobbet lenge med utgangspunkt i barnets beste. Det vi ser er en veldig forskjell i rutinene og kvaliteten i arbeidet. Det bekymrer oss. Det bør ikke være hvor i landet du bor som bestemmer hvor god hjelp du får. Vi mener forslagene fra Djupedal-utvalget om en nasjonal klageinstans er kjempeviktig, sier Sæther Olsen.

De mener et klagesystem bør være mer tilpasset barn.

– Både gjennom språk og prosedyrer, sier hun.

Les også: Kommune får mobbebot

Mer fra Dagsavisen